"Okänd soldat" har blivit en biosuccé i Finland, där den sågs av en halv miljon finländare redan de tre första veckorna efter biopremiären. Pressbild.
"Okänd soldat" har blivit en biosuccé i Finland, där den sågs av en halv miljon finländare redan de tre första veckorna efter biopremiären. Pressbild.

"Okänd soldat" blev succéfilm på hemmaplan

"Okänd soldat" är en av de mest kända böckerna i Finlands historia. Filmversionen, som nu går upp på svenska biografer, har på kort tid blivit den mest framgångsrika filmen i hemlandet.

ANNONS
|

Den realistiska litterära skildringen av en grupp soldater under kriget mot ryssarna kom 1954 och blev en sensation. Den har filmatiserats flera gånger, har satts upp ett otal gånger som teaterpjäs och också framförts som opera.

Äkta tilltal

Nu är den tredje filmversionen bioaktuell i Sverige – detta efter att den på tre veckor sågs av mer än en halv miljon finländare. Regissören Aku Louhimies tror att det beror på äktheten i tilltalet.

- Linna hade själv varit med i kriget. Han visste vad han skrev om, säger han till TT.

ANNONS

Detta gör han per telefon från Los Angeles där han befinner sig dels för att tala om sin film, dels för att försöka få till stånd en engelskspråkig film. ”Jag vill prova att göra någonting nytt”, säger han.

Gjorde drömfilmen

”Okänd soldat” har han velat filmatisera sedan han som 19-åring läste boken. Då visste han inte ens om han skulle bli filmregissör – men det blev han, och efter en rad framgångsrika mindre filmer kunde han för några år sedan ta steget och göra sin drömfilm.

- Det blev en lång inspelning. Alla årstider är ju med.

”Okänd soldat” berättar om en kulsprutepluton under det så kallade fortsättningskriget som slutade med återtåget från Karelen 1944. Det är en realistisk berättelse om vanliga män som tvingas in i kriget, och när boken kom väckte den protester eftersom den inte skildrade heroiskt hjältemod

- I boken var det speciellt en person som porträtterades som rädd, men när vi skrev manuset till filmen kände vi att rädslan borde finnas i varje soldat, säger Aku Louhimies.

ANNONS

Tränade med vapen

Liksom de två tidigare filmatiseringarna är den nya ”Okänd soldat” en realistisk film. Louhimies berättar att man före inspelningen tränade skådespelarna i vapenhantering så att detta skulle ske automatiskt utan att de behövde tänka på vad de gjorde.

- I amerikanska krigsfilmer syns det ofta att de inte har den kunskapen.

I Finland visas ”Okänd soldat” i en tre timmar lång version. I Sverige visas den internationella versionen, som är två timmar och femton minuter lång.

- Vi har bland annat klippt bort några bifigurer. Jag kände från början att jag ville göra en lång film, boken är så mångsidig och har så många karaktärer.

”Okänd soldat” är som sagt en av de mest kända böcker som skrivits på det finländska språket. Men Louhimies tror att merparten av de som är under 30 i Finland inte har läst den och heller inte sett de två tidigare filmversionerna och att detta har bidragit till nyfikenheten kring hans film.

ANNONS

- Den ska nu visas i hela Skandinavien, den är såld till England och Irland och jag hoppas på USA.

TT
Fakta: "Okänd soldat"

Väinö Linnas roman, med originaltiteln "Tuntematon sotilas", gavs ut 1954. Boken baserades delvis på Linnas egna upplevelser vid fronten. Den blev en försäljningssuccé, men möttes också av en proteststorm på grund av realismen i berättelsen.

Boken blev första gången film i regi av Edvin Laine 1955. Andra gången var det Rauni Mollberg som regisserade och premiären hölls 1985.

ANNONS