Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Residensförfattarna Julia Wiraeus,  Jai Arjun Singh och Girish Shahane begrundar de nya litteraturpristagarna tillsammans med bibliotekschef Gunilla Sandin och Strömstads Tidnings reporter Marita Adamsson. Bild: Linda Smith
Residensförfattarna Julia Wiraeus, Jai Arjun Singh och Girish Shahane begrundar de nya litteraturpristagarna tillsammans med bibliotekschef Gunilla Sandin och Strömstads Tidnings reporter Marita Adamsson. Bild: Linda Smith

Och Nobelpriset går till... Olga Tokarczuk och Peter Handke

Efter ett överhoppat år - i fjol delades ju inget litteraturpris ut - bjuder Stadsbiblioteket i Strömstad åter in till Nobelmingel på torsdagen.

Strömstads Tidning var på plats på Stadsbiblioteket när årets två Nobelpris i litteratur tillkännagavs på torsdagen. Se filmen från tillställningen här:

Stadsbiblioteket i Strömstad bjöd in till Nobelmingel på torsdagen, från klockan 12.45. Där kunde man träffa andra litteraturvänner och följa tillkännagivandet av de två Nobelprisen på storskärm.

Valet av pristagare kommer att nagelfaras

Författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke får varsitt Nobelpris i litteratur. Det avslöjar Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.

Olga Tokarczuk får priset för 2018 och Peter Handke för 2019.

Valet kommer att nagelfaras och diskuteras utifrån de senaste två årens händelser, enligt de flesta bedömare. Nobelkommitténs ordförande, akademiledamoten Anders Olsson hoppas dock att även dessa Nobelpriser riktar stålkastarljuset mot litteraturen.

– Vi vill förstås att det ska vara en fest för litteraturen. Och det hoppas jag att det blir. Att de här författarskapen ska höja intresset för litteraturen och läsningen, den goda litteraturen världen över, har han tidigare sagt till TT.

TT: Tror du att ni kommer att få kritik för valen?

– Det tror jag säkert och det ska alltid finnas kritik mot våra val. Det är ett alldeles för viktigt pris för att man inte ska vara kontroversiell.

"Fruktansvärt roligt"

- Det här är fruktansvärt roligt. Det är en otroligt intelligent och komplicerad och spännande författare som har skrivit underbara pjäser, säger Berit Gullberg, förlagschef på Colombine teaterförlag, där Peter Handke ligger som dramatiker.

- Han är oerhört intellektuell, och har en farlighet i det han skriver. Han är inte särskilt bekväm. Han skrev en pjäs som var helt otrolig, som hette "Timmen när vi inte visste något om varandra". Det var inte en enda replik i den, den är två timmar lång och utspelar sig på ett torg där människor lever, möts och skiljs. Otrolig pjäs, säger hon.

Gullberg hoppas att Handke kommer och tar emot priset.

- Han har blivit inbjuden till Stockholm några gånger, men han har sagt att han inte kommer om han inte får Nobelpriset. Så nu hoppas jag att han kommer.

"Snabbporträttets mästare"

Nio av Olga Tokarczuks böcker har getts ut på svenska. Den första av dem var novellsamlingen "Spel på många små trummor" som kom ut i Sverige 2002 och gavs ut på nytt förra året.

"Olga Tukarczuks förening av intensiv konkretion och svävande overklighet, liksom närgången iakttagelse och mytologisk besatthet, gör henne till en av de mest originella och fantasifulla prosaisterna i samtidslitteraturen", skriver Akademien i sin presentation av litteraturpristagaren. "Hon är snabbporträttets mästare; gestalter iakttagna på flygplatser och anonyma hotell, gåtfulla personer som inbjuder till gissningar."

Pristagare de senaste åren:

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Spanien

2009 Herta Müller, Rumänien, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike