Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Kettle (längst till höger i bild) vill ge deltagarna en ny blick på världen.  Bild: Per Quick
Alice Kettle (längst till höger i bild) vill ge deltagarna en ny blick på världen. Bild: Per Quick

Nya perspektiv när Skulpturpark Koster ägnar sig åt pilvävning

Skulpturpark Koster har nyligen anordnat ett evenemang tillsammans med konstnären Alice Kettle. Hon har pluggat på Stenebyskolan i Dalsland och har mycket kunskap om pilvävning.

– Hon hade gjort i ordning bänkar så att man kunde sitta mittemot varandra och väva, säger Åsa Brown och berättar att de har lärt sig väva organiska former som liknar korgar.

Åsa Brown är aktiv inom Skulpturpark Koster och hon var med under större delen av lördagen när Alice Kettle var på besök för en workshop som gick under namnet "Vävda möten". Pilträ är väldigt böjligt som material och därför jobbade de med pil för att kunna sammanfoga långa grenar.

– Syftet var att göra koner som man sedan kan titta upp i himlen med, säger Åsa Brown. Eller om man ville då, hade man kunnat göra en botten i efterhand och haft det som en korg.

Hon är väldigt förtjust i det här materialet

Alice Kettle har mycket kunskap inom området. Därför är hon en bra lärare, enligt Åsa Brown.

– Hon är en så glad och pigg person. Hon är så väldigt inne i det här materialet själv just nu. Hon har jobbat mycket med trä och hon gör alla andra möjliga saker. Men nu har hon hittat det här med pil, som hon då gör i skogar uppåt Dalarna där hon har varit hela sommaren och gjort jättestora installationer. Hon är väldigt förtjust i det här materialet, så hon var väldigt glad att kunna dela med sig av sina kunskaper.

– Hennes syfte var att det skulle bli rundlar som man sedan kan sätta mot ansiktet och titta på himlen med. Eller mer som skulpturer som man kan hänga upp.

Pilträ är ett organiskt material. Resultat blir mångfacetterat precis som naturen själv.

– Det var så himla roligt tyckte jag, säger Åsa Brown.

– Det var fantastiskt att kunna böja grenarna precis hur man ville och liksom fläta samman. Så vi fick alla olika former på våra "korgar".

”Verktyg för fascination”

Alice Kettle betonar vikten av nyfikenhet på naturen. Vilket är ett återkommande tema. Hon skapar verktyg som ska kunna väcka och kanalisera den här nyfikenheten.

– Jag skapar verktyg för fascination, säger Alice Kettle.

Hon kallar konerna från lördagens pilvävning för "cones of curiosity". De hänger nu kvar i träd på skulpturparken och besökare kan ta en kon och beskåda naturen på ett sätt som kanske sporrar fascinationen inför vår omgivning.

Alice Kettle pratar om värdet av att se djur, blommor och träd omkring oss. Allt kretsar inte kring människan och Kettle vill rucka på en självcentrerad världsbild.

”En väldigt meditativ erfarenhet”

Det var gratis att delta. Deltagarna kunde komma och gå lite som de ville. Det krävdes ingen anmälan. För Åsa Brown blev dagen en inspiration till att fortsätta med hantverket.

– Jag tycker det var en väldigt meditativ erfarenhet plus att man fick väldigt stor lust att försöka göra detta själv sedan. Det finns ganska många pilhäckar här på Nordkoster och när de klipper dem kan man gå och samla de här grenarna och försöka sig på detta.

En mjuk kudde fanns redo att lägga huvudet på för den som ville ha det bekvämt när det var dags att blicka upp mot skyn genom en kon. Att kolla på himlen genom en kon gav ett annat perspektiv, jämfört med att bara kolla på himlen utan någon kon.

Korgarna blev kvar på Koster Skulpturpark. Den som inte var på plats under lördagen kan gå till Kosters trädgårdar där skulpturparken ligger.

– Jag gick inte därifrån med någon korg för hon skulle hänga upp dem i olika träd, säger Åsa Brown.

– De kommer att vara kvar hela säsongen ut, säger Karolina Westesson, en av årets curatorer på Skulpturpark Koster.

– Sedan fattar vi ett beslut i föreningen. Det beror lite på hur konerna klarar vädret.

"Vävda möten" är inte det sista evenemanget för i år på skulpturparken. I höst blir det installation av Jonas Petter Wallners skulptur Ikaros. Exakt datum är inte spikat.