Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmen om Emilie Flygare Carlén visas på bokmässan som inledning till ett seminarium om författarinnan (bilden ett utsnitt ut filmaffsichen). Bild: Pressbild
Filmen om Emilie Flygare Carlén visas på bokmässan som inledning till ett seminarium om författarinnan (bilden ett utsnitt ut filmaffsichen). Bild: Pressbild

Nu intar Emilie bokmässan

Nu intar Emilie Flygare Carlén bokmässan. På fredag är hon föremål för ett seminarium, som inleds med den nya filmdokumentären om Strömstadförfattarinnan.

Sedan premiären i Strömstad 18 augusti har filmen visats längs med Bohuskusten. Intresset har överträffat förväntningarna.

– Jag tänkte mig att den skulle visas en gång på varje ställe, säger filmens producent Bodil Tingsby.

Det räckte inte. I Strömstad visades den tio gånger. I Tanum bokades två, men det förslog inte, så nu blir det en tredje visning där 8 oktober.

I kväll tisdag får Hunnebostrand en extravisning och i lördags på Akvarellmuseet fanns Intresserade kvar utanför när lokalen var fylld. Förmodligen blir det ytterligare en visning även där.

– Sedan har jag inte bokat mera. Men vi har förfrågningar, säger hon och räknar upp en lång rad städer, som Halmstad, Karlstad, Kristinehamn och New York. Strömstad får fler visningar framåt sommaren, räknar hon med.

På bokmässan inleder filmen seminariet. Den följs av en diskussion om Sveriges mest exporterade författare under 1800-talet och hur det kunde komma sig att hon försvann ur litteraturhistorien.

”Hon var olärd, qvinna men understod sig ändå att vara ett snille”, sammanfattar seminarieprogrammet. På scenen finns Yvonne Leffler, professor i litteratur vid Göteborgs universitet. Hon skrev sin doktorsavhandling om Rosen på Tistelön och har nu deltagit i ett internationellt forskningsprojekt som undersökt svensk litteratur på export under 1800-talet. Resultatet visar att ingen annan svensk författare under det århundradet gick på export som Emilie. Hon var störst, fram till Selma Lagerlöf.

Yvonne Leffler samtalar med litteraturvetaren Andreas Hedberg från Uppsala universitet, som brukar använda Emilie Flygare-Carlén som exempel när han pratar om hur kvinnliga författare kommit bort ur litteraturhistorien. Studenterna får läsa henne och sedan diskutera hur detta kommer sig. Samtalet leds av Ingrid Elam, litteraturkritiker och professor i litterär gestaltning.