Nationalteatern lägger av för gott – tar farväl på Liseberg

Livet är en fest – men i höst tar festen slut för Nationalteaterns rockorkester. Göteborgs mest klassiska proggband – som gått i graven och återuppstått en mängd gånger – tar farväl med en storstilad konsert på Liseberg.

ANNONS
LocationGöteborg|

”Livet är en fest”, ”Bängen trålar” och ”Hanna från Arlöv”. Många kan nog gnola en låt av Nationalteatern – klassiker som blivit synonyma med den svenska proggrörelsen.

Nationalteatern, från början en teatergrupp, bildades 1969 och var från 1971 verksamma i Göteborg. 1972 gav de ut albumet ”Ta det som ett löfte”, och till gruppens mest kända album hör ”Livet är en fest” (1974), som bottnade i en teaterföreställning med samma namn, och ”Barn av vår tid” (1978).

Många kända medlemmar

Rockorkestern uppstod som fristående band 1980 och fortsatte även efter det att teatern lade ner 1993. Bland de många medlemmar som figurerat i bandet märks Ulf Dageby, Håkan Nyberg, Hans Mosesson, Torsten "Totta" Näslund, Nikke Ström, Med Reventberg och Lars-Eric Brossner.

ANNONS

I utställningen "Frispel" på Göteborgs stadsmuseum berättades 2020 om de fria teatergrupperna – däribland Nationalteatern – hur de växte fram och utmanade den traditionella teatern i Göteborg under 1960- och 70-talet.

Året därpå kom tv-dokumentären ”Barn av vår tid” i regi av Pontus Hjorthén. En välresearchad berättelse om Nationalteatern, både i dåtid och i nutid. Låtarna, bakgrunden till dem och människorna som inspirerat, utforskas där på djupet.

Summerar fyra decennier

Efter utsålda turnéer 2018 tycktes Nationalteatern ha fått nog av turnélivet. Bandet – som lagt av och återförenats otaliga gånger genom åren – drog sig tillbaka. Det visade sig dock svårare än tänkt att stå emot fansens massiva efterfrågan efter livemusik.

Under våren har Rockorkestern därför turnerat Sverige runt med föreställningen ”Sista chansen” – där de summerar fyra decennier av musik och (än en gång) tar farväl av publiken.

1 september avslutas turnén med en sista spelning på hemmaplan.

– Jag förväntar mig en storslagen om än något känslosam kväll på Stora scenen, säger Per Alexanderson, artistbokare Liseberg i ett pressmeddelande.

Fotnot: Ulf Dageby avböjer att kommentera avskedskonserten.

Här är sommarens konserter live på Liseberg:

Myra Granberg – 21 maj, Lilla Scenen

Clara Klingenström + Petra Marklund – 26 maj, Lilla Scenen

Imenella + A36 – 27 maj

The Hellacopters – 28 maj

Sarah Klang – 9 juni

Torsson + Nisse Hellberg – 11 juni, Lilla Scenen

Thundermother + Evergrey – 16 juni, LIlla Scenen

Dotter – 23 juni, Lilla Scenen

Zara Larsson – 29 juni

Cornelia Jakobs – 30 juni, Lilla Scenen

Reeperbahn + Lolita Pop – 9 juli, Lilla Scenen

Melissa Horn – 21 juli

Brad Paisley – 27 juli

Tom Jones – 4 augusti

We Love The 2000s – 6 augusti

Victor Leksell – 18 augusti

Clutch – 25 augusti

Nationalteaterns Rockorkester – 1 september, Stora Scenen

Jakob Hellman – 2 september

KSM3 + De Lyckliga Kompisarna – 3 september, Lilla Scenen

Einstürzende Neubauten – 17 september

ANNONS