Jacques Doillon ser likheter mellan sig själv och den franske konstnären Auguste Rodin som är huvudperson i filmen "Rodin". Arkivbild.
Jacques Doillon ser likheter mellan sig själv och den franske konstnären Auguste Rodin som är huvudperson i filmen "Rodin". Arkivbild.

"När jag filmar modellerar jag"

Så säger den franske regissören Jacques Doillon, Sverigeaktuell med filmen "Rodin". Han ser likheter mellan sig själv och den ikoniske skulptören Auguste Rodin.

ANNONS
|

Jacques Doillon sitter i ett rum högst upp i festivalpalatset i Cannes när TT möter honom. Han har precis presenterat "Rodin" för festivalpubliken, filmen där Vincent Lindon gestaltar den franske konstnären.

- Rodin hade en vision när han började med en ny staty, men han hade ingen hundraprocentig plan för hur arbetet skulle gå. Så är det med mig också, säger Doillon.

Rodin och Claudel

Filmen följer skulptören under att antal år, under relationen med Camille Claudel och under arbetet med det som skulle bli statyn ”Tänkaren”, Rodins kanske mest kända konstverk.

ANNONS

- Det är enklare att göra en film om en konstnär som arbetar med lera än en film om någon som målar. Det finns någonting sensuellt i detta med att skulptera i lera. Rodin var så talangfull, så experimentell, så uppfinningsrik. Han var fantastisk.

Jacques Doillon återkommer gång på gång till detta med likheterna mellan sig och Rodin.

- När jag filmar så modellerar jag. Jag letar hela tiden efter de rätta stämningarna, och jag modellerar med hjälp av mina skådespelare. Skillnaden är att Rodin kunde ha ett år på sig med ett jobb, jag har några veckor.

Ingen strikt plan

Jacques Doillon vill aldrig ha en strikt plan över hur arbetet ska gå till, säger han. Skådespelarna måste så klart kunna sina repliker, men annars får arbetet gärna ta en annan väg än den förutbestämda.

- Jag tycker om att inte veta exakt hur det ska sluta. Som Rodin, han hade en idé när han började modellera men han hade inga teckningar över hur slutresultatet skulle se ut.

ANNONS

Jämför han sig med Rodin? Nej, säger han.

- Men det är en liknande process. Han var konstnär, jag är filmregissör. Fast nu är jag kanske lite väl blygsam.

Doillon liknar också sina filmer vid konserter.

- Orden är som musik som tolkas av skådespelarna. Om jag har valt rätt skådespelare kan det låta underbart. Om det är fel skådespelare kan det vara fruktansvärt.

TT
Fakta: Auguste Rodin

Född: 1840.

Död: 1917.

Bakgrund: Arbetade i unga år som stuckatör och dekorationsbildhuggare och utbildade sig senare till skulptör. Hans tidiga verk brukar betraktas som ovanligt realistiska för tiden.

Genombrott: 1880 fick han i uppdrag att utföra monumentalverket "Helvetesporten" till Musée des Arts Décoratifs i Paris. I den ingår bland annat skulpturen "Tänkaren", hans kanske mest kända verk. I senare verk blev Rodin alltmer målerisk i sitt uttryck, som i statyn av Balzac.

Aktuell: I filmen "Rodin" som har svensk biopremiär den 1 december.

Källa: Nationalencyklopedin.

ANNONS