Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Författaren Madeline Miller har omtolkat den antika myten om häxan Kirke.
Författaren Madeline Miller har omtolkat den antika myten om häxan Kirke. "Kirke" är hennes andra roman, den första som översatts till svenska. Bild: Nina Subin

Myterna berättade ur den första häxans perspektiv

Den här lördagen kommer boktipset från Terhiä Voionmaa, bibliotekarie bland annat på Strömstiernaskolan. Hon har valt en berättelse som är en nytolkning av de gamla antika myterna.

Ett hett boktips för dessa kalla, gråa vintermånader är romanen Kirke skriven av Madeline Miller.

Jag läste den själv på en tågresa genom Höstsverige, och var så uppslukad av den att jag lyckades glömma att tågvagnen luktade kål och att sittgrannen snott åt sig hela armstödet. Jag märkte inte heller mycket av det dystra landskapet utanför tågfönstret för i fantasin befann jag mig vid det varma Medelhavet i antika gudatempel med bokens huvudperson Kirke.

Hon brukar ses som den första häxan i världslitteraturen, som Odysseus lär känna på sina irrfärder på vägen hem till Ithaka i Odysséen. Författaren Madeline Millers fascination och expertis om antika gudasagor blommar ut när hon berättar om häxan Kirke i ny tappning. Miller väver in de allra mest kända myterna, men denna gång får vi se och uppleva dem genom Kirkes ögon. Hon är född odödlig gudinna, dotter till guden Helios och najaden Perse. Kirke står lägst i rang bland sina syskon, och när hon ska visa för dem alla att hon faktiskt har fallenhet för något – magi – skrämmer det gudarna så mycket att självaste Zeus förvisar henne från gudarnas salar till att leva ensam på en förtrollad ö.

Där lär sig Kirke bemästra sina förmågor. Hon utvecklas från en nedtrampad och fördriven kvinna och finner ny mening med sitt liv: ”Hela den här tiden har jag varit en väverska utan ull, ett skepp utan hav. Men se hur jag seglar nu.” Kirke är en mycket spännande och intressant nytolkning av de antika myterna väl värd att läsas!