Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Daniel Ek grundade Spotify tillsammans med Martin Lorentzon 2006. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/TT
Daniel Ek grundade Spotify tillsammans med Martin Lorentzon 2006. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/TT

Musiker kritiserar Spotifys Daniel Ek

Flera världskända musiker kritiserar nu Spotifys Daniel Ek efter att han nyligen avfärdat missnöjet mot strömningstjänstens ersättningsnivåer.

I en intervju med musiksajten Music Ally hävdade Spotify-grundaren att artister överlag inte är missnöjda med ersättningen de får när deras låtar spelas på strömningstjänsten.

– Det är ett felaktigt narrativ, kombinerat med det faktum att en del artister som var framgångsrika förr kanske inte kommer att vara det i framtidens landskap, du kan inte längre spela in musik vart tredje eller vart fjärde år och tro att det ska vara tillräckligt, sa han då.

En av de som nu slår tillbaka mot Ek är Dee Snider, sångare i rockbandet Twisted Sister. Han menar att Spotifys upplägg gör att artister förlorar stora inkomster.

"Mängden av artister som är "rika nog" att klara av den förlusten är omkring 0,0001%. Daniel Eks lösning är att vi ska skriva och spela mer på vår egen bekostnad?! Han kan dra åt helvete!", skriver en upprörd Snider i ett inlägg på Twitter.

Daniel Ek har gjort sig en stor förmögenhet genom att vara en av två grundare av den populära strömningstjänsten – något som flera av artisterna återkommer till.

"Det är extremt tydligt att Spotify-miljardären Daniel Ek aldrig har skapat musik, eller någon konst överhuvudtaget...Som musiker är jag arg och besviken på att ett företag med så stort globalt inflytande kan vara så oansvariga när det kommer till att stötta konsten", skriver elektroartisten Zola Jesus på Twitter.

Även R.E.M.:s grundare Mike Mills och David Crosby från Crosby, Stills, Nash & Young kritiserar Spotify-grundarens uttalanden. Crosby kallar bland annat Ek för en "avskyvärd, girig liten skit".

Elina Perdahl/TT