Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Anders Ådin från Strömstad spelar tillsammans med polska folkmusiker och en norsk världsmusiktrio till helgen. Offentlig konsert på söndag på Lokstallet.

Musiker från Polen, Norge och Sverige möts

Folkmusik med band från södra Polen. Världsmusik från Norge. Folkmusik med Strömstads­musikern Anders Ådin. Tre musikaliska uttryck möts till helgen. Först på Tjärnö, sedan på Lokstallet.

Initiativet kommer från Lukasz Bielawski, polsk musiker bosatt i Oslo och med bekanta på Tjärnö.

Han är del av en polsk organisa­tion, International Art Scene, och målet är att ordna utomhus­konserter med etno-folk-inriktning. Mottot för Strömstadskonserten är ”Tre band på en ö, tre länder, ett språk – musiken.”

– Jag har en särskild känsla för Tjärnö. Jag kom dit till vänner till mina föräldrar när jag var barn. Det var första gången jag var i Skandinavien, berättar han.

Nu bor han sedan två tillbaka i Oslo, men med sina band till Tjärnö har han valt att förlägga en informell konsert för ett litet antal inbjudna dit lördag 25 maj. Dagen efter, söndag 26 maj, ger de en kortare version av konserten för allmänheten på Lokstallet.

Från Lukasz hemstad Zywiec i södra Polen kommer bandet Sklad Niearchaiczny, som spelar folk­musik ur det bergiga södra Polens kulturtraditioner.

– Där är den traditionella kulturen mer levande än på andra håll i Polen. Barnen lär sig fortfarande sångerna och musiken, berättar han.

Själv är han inte medlem i något av banden, men han kommer att ansluta sig till de tre banden och spela trummor i den gemensamma delen av konserten, berättar han.

Från Norge kommer Trio Oro, unga musiker som spelar musik från hela världen, med personlig touch och bland annat afrikanska trummor och flöjter bland instrumenten.

Från Sverige och Strömstad har vi Anders Ådin, som bland annat brukar spela gitarr och vevlira och nog är bekant för de flesta Strömstadslyssnare.

– Vi kommer att ha tre akter, där var och en spelar sin musik och sedan ska vi också var och en lära de andra en av våra egna låtar, berättar han.

Det betyder för de flesta nya erfarenheter.

– Det är väldigt långt från det jag brukar göra, som att sätta jazz­musik framför mig, säger Anders Ådin om den polska traditionen.

– Den ger mig litet Balkanfeeling, säger han.

– Mycket energi. Det ska bli väldigt spännande.

Fakta: Konsert

Offentlig konsert på Lokstallet söndag 26 maj.

Medverkande: Skład Niearchaiczny (Ziywiec, Polen), Trio Oro (Oslo, Norge), Anders Ådin (Strömstad. Sverige)

Spelar folkmusik och världs­musik från bland annat södra Polen och Sverige.