Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gospelkonsert under ledning av Annelie Karlsson är tradition på annandag jul i Strömstads kyrka. Bild: Marita Adamsson
Gospelkonsert under ledning av Annelie Karlsson är tradition på annandag jul i Strömstads kyrka. Bild: Marita Adamsson

Musik, musik, musik i juletiden i nästan alla kyrkor

Få tider är så musiktäta som veckorna kring jul. Inte minst kyrkorna blir scener för konserter. Och första advent kan räknas som premiärdag. I Strömstad sker det med Laudatekören på söndag 1 december.

Den julkonserten följs direkt av gospel med kören Glory på måndagen 2 december.

Laudatekören återkommer sedan 21 december, då med sångsolisten Thomas Flodin och Martin G Rasten på cello (se nedan).

Vänder vi blickarna söderut mot grannkommunen finner vi en julkonsert i Hamburgsunds kyrka fredag 6 december. Elsa Ehnebom, Fredrik Ehnebom, Håkan Torstensson, David Bäck och Andreas Borg bjuder in till ”Jul på svenska”.

Redan dagen efter, 7 december, är det dags för julkonsert i Tanums kyrka. Då är det körkonsert, när Carl Markman leder Tanums kammarkör.

Luciakvällen firas i Resö kyrka med ”Det stämmer”, en ungdomsgrupp bestående av Helena Hagsköld Bäck på fiol, Nellie Norrman; gitarr, Ida Bäck; sång samt Hanna Hjelm på cello och Alice Sandberg på piano.

På lördag 14 december är det dags för Grebbestads kyrkas stora julkonsert. Den hålls i Tanumstrandshallen och deltar gör körerna TonSillarna och Chorus, under ledning av Maria Frankson.

Nu är vi inne i den riktigt konsertäta delen av förjulstiden. Söndag 15 december är det konsert i såväl Kosters som Skee kyrka. På Koster framträder Kosterkörens tillsammans med Victoria Erixon Tyft och i Skee är det Skee/Tjärnö kyrkokör som låter jultonerna ljuda.

Sofia och Anna Linström svarar för julkonsert i Mo kyrka i Bullaren 20 december och i Kville kyrka tar kören Ärter&Fläsk julton dagen efter.

Kören Tontämjarna, som under hösten fått ny ledare i Martin G. Rasten, har sin julkonsert i Strömstads kyrka 20 december och dagen efter är det alltså dags för Martin Rasten att spela cello när Laudatekören och Thomas Flodin sjunger.

Och sedan fortsätter det. 22 december är Victoria Erixon Tyft på plats i Strömstads kyrka för att sjunga in julen där tillsammans med Linus Fouganthin, Bengt Johansson och Tomas Hansson.

När julen väl är inne håller Strömstads kyrka fast vid sin Annandagstradition med gospelkonsert och 6 januari blir det Trettondagskonsert i Näsinge kyrka, med Laudatekören och Idefjordens kyrkokör.

Även Tanum ägnar annandagen åt musik. Då är Anna och Sofia Lindström tillbaka med en sånggudstjänst, den är gången i Bottna kyrka.

Julmusiken i Tanum avslutas 4 januari i Fjällbacka kyrka, tillsammans med Patrik Wingård och Fjällbacka/Kville kyrkokör.

Ur kyrkornas julmusik

Strömstads pastorat: Konserter i Strömstads, Kosters, Skee och Näsinge kyrkor.

Tanums pastorat: Konserter i Tanums, Mo, Bottna, Hamburgsunds, Fjällbacka, Kville och Resö kyrkor samt Tanumstrandshallen (istället för Grebbestads kyrka).

Några medverkande: Tontämjarna, Ärter&Fläsk, TonSillarna, Chorus, Thomas Flodin, Martin G. Rasten, Victoria Erixon Tyft samt flera olika kyrkokörer.