Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bottna  Vokalkvartett sjunger i Bottna kyrka Bild: Lasse Edwartz
Bottna Vokalkvartett sjunger i Bottna kyrka Bild: Lasse Edwartz

Musik från 1000-talet och framåt

Bottna Vokalkvartett har funnits några år och framträder några gånger per år. I år hoppade de över decemberkonserten för att göra något i januari istället. Valet föll på Trettondedagen och stjärnan som ett tema.

Plats för konserten "Mig lys igenom mörkrens tid" är Bottna kyrka och konserten hålls inom ramen för Bottna kulturkyrka, en företeelse som då och då dyker upp i kyrkorna i Bottnadalen, med någon form av kulturell verksamhet. Det startade i Svenneby gamla kyrka men den här gången är det alltså Bottna kyrka som är samlingsplatsen.

– Det är så många konserter i december så vi tänkte att vi gör något efter jul, när det känns mörkt och segt, istället, säger Catharina Göransson, drivande i Bottna kulturkyrka och medlem i vokalkvartetten.

Valet föll då på Trettondedagen 6 januari och repertoaren kommer att anspela på de tre vise männen som följer stjärnan på himlen.

– Och på vilken stjärna vi själva väljer att följa, säger hon.

Musiken sträcker sig från medeltid och framåt.

På programmet står till och med en sång från 1000-talet, berättar Catharina Göransson.

– Den äldsta bevarade psalmen.

Repertoaren visar också hur folklig musik, sådan som framförts på till exempel tavernor, tagits över av tonsättare och flyttat in i den kristna mässan.

– Det finns bland annat en fransk folksång som Charpentier tagit in i sin midnattsmässa, säger Catharina Göransson.

Förutom Catharina Göransson ingår i kvartetten Carina Paulsson, Gunnar Bäck och den musikaliske ledaren Martin Bucher. Vid Trettondedagens konsert kommer också att ha med ett antal instrumentalister.