Procession mot gravplatsen när kvarlevorna av 25 samer återbegravdes i Lycksele i augusti i fjol. Arkivbild
Procession mot gravplatsen när kvarlevorna av 25 samer återbegravdes i Lycksele i augusti i fjol. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Museer får stöd vid återlämning av kvarlevor

ANNONS

Nu finns för första gången ett dokument som landets museer ska kunna använda som stöd vid frågor om återlämnande av kulturföremål och mänskliga kvarlevor i samlingarna, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.

Frågan har varit aktuell vid ett antal tillfällen, bland annat när kvarlevorna av 25 samer återbegravdes i Lycksele i fjol efter att ha funnits på Historiska museet i Stockholm sedan 50-talet.

Riksantikvarieämbetet fick 2018 i uppdrag av regeringen att titta närmre på frågan. Det som nu presenteras är dels stöd för hantering av mänskliga kvarlevor, och dels en rapport om hanteringen av återlämningsprocesser av kulturföremål.

– Vi har inte haft så många ärenden som handlar om detta i Sverige men svenska museer ska ändå förstå vad det handlar om och kunna få ett stöd i att hantera återlämningskrav eller om de på egna initiativ vill lämna tillbaka föremål, säger Ingela Chef Holmberg, utredare på Riksantikvarieämbetet, till radion.

ANNONS
ANNONS