Lukas Moodysson tror att kommersiella hänsyn gör att många gärningsmän för jobba kvar. Arkivbild.
Lukas Moodysson tror att kommersiella hänsyn gör att många gärningsmän för jobba kvar. Arkivbild.

Moodysson om uppropet: Branschen är äcklig

Flera manliga regissörer välkomnar nu att historier om trakasserier, kränkningar och rena våldtäkter inom svensk film och teater börjar komma fram i ljuset.

ANNONS
|

Alexander Mørk-Eidem, teaterregissör, som satt upp flera pjäser på Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten, tycker att det är bra att vittnesmålen nu hörs genom 456 kvinnliga skådespelares upprop i Svenska Dagbladet.

- Det är fantastiskt att de är så många. När det är så massivt blir det omöjligt att inte ta det på det allvar, säger han.

Han har själv inte stött på så grova övergrepp, men väl kränkningar och mobbning. Han tror att en bidragande orsak till att övergreppen har kunnat fortsätta är teaterns hierarkier, med stjärnskådespelare och allsmäktiga regissörer i centrum.

ANNONS

- I början av min karriär stötte jag på vissa personer som trodde sig stå över andra och ha rätt till saker. 98 procent av dem som jobbar på teatrarna vill inte ha det så där. Man måste konfrontera skälen till varför folk har accepterat det här som en del av kulturen.

Undvikit tafsare

Filmregissören Lukas Moodysson säger att han inte är helt förvånad.

- Jag har alltid tyckt att filmbranschen är rutten och äcklig och har valt att stå i mitt eget lilla hörn. Men jag trodde inte riktigt att det skulle ha den här omfattningen eller vara så systematiskt. Det är förfärligt, säger han.

Under sin karriär har det hänt att Moodysson har undvikit att jobba med vissa skådespelare efter att han hört att de "varit tafsiga":

- Hade något sådant hänt på min inspelning hade de åkt ut med huvudet före och jag hade aldrig jobbat med en sådan människa igen. Men det är aldrig någon som kommit till mig och berättat om något sådant här.

ANNONS

Rannsakar sig

För att få slut på övergreppen tror han på fler polisanmälningar, mer jämställda filmproduktioner och att journalister slutar "lyfta vissa kulturpersoner till skyarna".

- Och mindre pengar till kultursektorn. Det finns nog stora kommersiella hänsyn som gör att man har sett mellan fingrarna med vissa manliga skådespelare eller regissörer och inte vill kicka dem, säger Moodysson.

Även filmregissören Hannes Holm välkomnar uppropet.

- Jag känner att jag måste rannsaka mig själv så många år tillbaka i tiden. Det är ju så starka kulturer som man faktisk en del av. Det är svårt att inse för oss män, som så gärna vill framstå som riddare på en vit häst, säger han.

TT
ANNONS