Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tom Cruise hoppas få spränga en över hundra år gammal polsk bro i kommande
Tom Cruise hoppas få spränga en över hundra år gammal polsk bro i kommande "Mission: Impossible 7". Pressbild. Bild: Paramount Pictures

"Mission: Impossible" vill spränga polsk bro

Tom Cruise och hans filmkollegor har siktet inställt på att spränga en polsk bro i kommande "Mission: Impossible 7" – något som fått såväl lokalbefolkning som industrihistoriker att reagera.

Inspelningen av actionthrillern "Mission: Impossible 7" har precis återupptagits efter ett långt coronaorsakat uppehåll. Och som så ofta när det handlar om Tom Cruise och hans rollkaraktär Ethan Hunt kan publiken vänta sig spektakulära stunts, biljakter och explosioner.

Filmproduktionens ambitiösa actionplaner har dock rört upp en kontrovers i Polen, där delar av filmen ska spelas in. I en av scenerna vill man nämligen spränga en över 100 år gammal bro i staden Pilchowice i södra delen av landet.

"Alarmerande nyheter"

Förutom att lokalbefolkningen har reagerat på planerna, höjs också röster från internationella industrihistoriker, som enligt polska medier vänt sig direkt till premiärministern Mateusz Morawiecki med en uppmaning om att bevara bron.

"Vi har mottagit alarmerande nyheter om att en utomhusscen för filmen "Mission impossible" är planerad, vilket kan skada eller förstöra bron", skriver Miles Oglethorpe, ordförande i den Internationella kommittén för bevarandet av industriarv, i ett brev till premiärministern.

Bron uppges vara byggd 1909, men ska inte ha använts sedan 2016.

Inget kulturellt värde

Polens vice kulturminister Pawel Lewandowski ser inget problem i att spränga delar av bron, då han menar att den inte har något kulturellt värde.

– Inte varje gammal sak är ett monument. Det står tydligt i lagen att ett monument endast är det som har ett socialt, konstnärligt eller vetenskapligt värde, säger han till Wirtualna Polska.

Enligt Lewandowski ska filmproduktionen betala och återställa bron efter att den sprängts.

Elina Perdahl/TT