Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louise Thunström läser Ebba Lindqvist vid minnesplatsen i Grebbestad under ceremonin 2019.
Louise Thunström läser Ebba Lindqvist vid minnesplatsen i Grebbestad under ceremonin 2019.

Minnesstund men inte konsert för poeten Ebba Lindqvist

Minnet av poeten Ebba Lindqvist firas traditionsenligt i Grebbestad även denna sommar. Men riktigt som vanligt blir det inte. Konserten utgår, till följd av pandemin. Däremot blir det samling på Ebba Lindqvists Plats fredag 9 juli.

Vid ceremonin blir det tal av Karl- Axel Wikström, som är ordföranden för Sällskapet Ebba Lindqvist Vänner, av Tanums oppositionsråd Louise Thunström sam en av Grebbestads prinsar. Det blir också musikinslag av Hanna Hjelm och Lena Lösegård Hjelm. Samma dag håller också sällskapet årsmöte och det avslutas med att Birgit Greby guidar på en promenad i Ebba Lindqvist fotspår genom Grebbestad.

Ebba Lindqvist föddes i Göteborg 1908 men tillbringade sin barn- och ungdomstid i Grebbestad och tog realexamen i Strömstad. Hon kom att leva en del av sitt liv utomlands men återvände ofta till Grebbestad. Hon är också begravd i Grebbestad.

Ebba Lindqvist gav ut 14 diktsamlingar och en novellsamling och även om dikterna har motiv från skilda delar av världen är hon speciellt känd för dem med bohuslänsk miljö.

Många dikter är tonsatta, bland annat av Gösta Nystroem, Torsten Sörenson, Martin Bagge, Åke Hermansson, Erland von Koch, Henrik Mossberg och Kurt Wiklander. På senare år har Maja-Karin Fredriksson, med bas i Göteborg och på Koster, gjort sig känd för sina tonsättningar av Ebba Lindqvist, som hon också framfört själv på många konserter.

Sällskapet Ebba Lindqvists Vänner instiftades året efter hennes död.

Läs också:

Minnesceremoni för poeten Ebba Lindqvist

Känslofyllda tonsättningar av Ebba Lindqvist

Ebba Lindqvist-trilogi fullbordad i studio på Nordkoster

En stark känsla för det bohuslänska landskapet