Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Minneskonsert och nothäfte med Folkes låtar

Riksspelmannen Folke Corneliusson från Hogdal avled i september i år. Nu hedras han med en minneskonsert och ett nothäfte.

Nothäftet arbetades fram före Folke Corneliussons bortgång, men ges ut först nu. I samband med släppet hålls även en minneskonsert i Grebbestad på lördagen, för Folke och för Walther Hansen, en spelman från norska sidan som också gick bort i år.

– Folke var en snäll och tillbakadragen person, och en gudabenådad spelman, säger Göte Lundberg, själv spelman och son till den legendariske Hogdalsspelmannen Artur Lundberg.

Folke Corneliusson (1938–2019) kom från Sundby i Hogdal, och har varit en del av Hogdalstraditionen inom folkmusiken sedan han började spela fiol som nioåring tillsammans med bröderna Ernst och Artur Lundberg.

Efter medverkan i olika spelmanskonstellationer kom Folke med i Hogdals spelmanslag i slutet av 1970-talet.

– Många av låtarna i Hogdalstraditionen är från 1800-talet och har traderats från spelman till spelman. Folke har också skrivit egna låtar, och dem har vi gett ut i det här häftet, säger Göte Lundberg.

Han kommer dock med en reservation: det går inte att lära in den musikaliska dialekten från ett nothäfte. Då måste man lyssna på musiken.

Med nothäftet följer även en dvd-skiva där Folke Corneliusson spelats in 2012, och där han spelar sina egna låtar samt låtar av Artur Lundberg.

– Musiken har sin egen dans också. Vi hade ett folkdanslag i Hogdal för några år sedan men vi har blivit för gamla, det har inte blivit någon återväxt, säger Kent Johansson, som också varit med och satt samman nothäftet.

I slutet av juni i år spelade Folke Corneliusson upp för Zornmärket i silver och blev därmed riksspelman. Endast två personer ur nordbohuslänsk musiktradition har tidigare blivit riksspelmän (Artur Lundberg fick Zornmärket i guld 1977).

Zornmärkesjuryn skriver sin motivering att Folke fick silvermärket "för genuint spel av låtar i en unik tradition från norra Bohuslän."

År 2008 blev Folke tillsammans med Mats Lundberg och Evald Carlsson mottagare av Strömstads kommuns kulturpris för sina spelmansinsatser. Dessa tre var de som då fanns kvar av det gamla Hogdals spelmanslag. Nu är alla tre bortgångna.

I Folkes låtar, skriver Göte Lundberg i nothäftet, kan man skönja inspiration från mellansvenska landskap som Dalarna och Hälsingland, och faktiskt också från östeuropeisk musik. Det som dominerar är dock den nordbohuslänska musikstilen med snabbt tempo och ofta ganska svåra låtar rent tekniskt.