Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rötter i djupet. Christina Olivecrona ställer ut på Galleri Ranrike. "I huvudet på en ö", heter den här målningen.

Mellan dröm och verklighet

På sin första egna utställning i Bohuslän, i Galleri Ranrike, visar konstnären Christina Olivecrona upp ett drömskt landskap med norrländska toner.

Det fins klara surrealistiska underströmmar i Christina Olivecronas oljemålningar. Men också en stark känsla för naturen. Vi möts på Galleri Ranrike, en trappa ner i kommunhuset i Tanumshede, strax innan fredagens vernissage.

– Jag jobbar med inre och yttre impulser som får samverka. De yttre impulserna kan komma från naturen, men det kan också vara husgeråd eller något annat som inspirerar mig. Sedan är det många drömelement med, säger hon.

Det finns en mystik i Christina Olivecronas måleri, känslan av att det finns en gåta som man behöver lösa. Eller så skippar man den tanken, låter sig bara dras in i den surrealistiska världen och lämnar förnuftet bakom sig för en stund.

Bilderna rör sig i ett gränsland mellan dröm och verklighet. Christina Olivecrona leker, på drömmens vis, med proportioner och oväntade djup i bilderna. Som i målningen av en ö i havet, som visar sig vara toppen på ett jättelikt huvud som sträcker sig långt ner under ytan täckt av ett rotsystem.

– Livet börjar i vattnet, det finns ett slags urcell i botten. Men jag vill egentligen inte tolka mina egna bilder för mycket, det ska vara upp till åskådaren att skapa sina egen betydelser. Jag vill inte låsa fast tolkningen.

Christina Olivecrona är utbildad vid konsthögskolan i Umeå, men har också läst en period vid Gerlesborgsskolan i Stockholm. I den vevan besökte hon också motsvarigheten i Bottna, där hon även tillbringat en del tid på sistone.

– Men mina landskap har nog mer Norrland i sig. Man blir påverkad av de landskap man lever i. Som uppvuxen i Stockholms skärgård känner jag att jag behöver vara nära vatten, säger hon.

Vissa av hennes målningar har en del humor i sig, som den med fisken som balanserar en tallrik. Den målningen heter "Att vara eller inte vara".

– Det är något slags Hamletfigur. Fast som fisk, och med en tallrik i stället för dödskalle, säger Christina Olivecrona.