Matt Lauer. Arkivbild.
Matt Lauer. Arkivbild.

Matt Lauer ber om ursäkt

"Det finns inga ord för hur ledsen jag är, och hur mycket jag ångrar den smärta jag har orsakat andra med mina ord och handlingar". Så skriver NBC-ankaret Matt Lauer i en kommentar till de anklagelser som riktas mot honom.

ANNONS
|

Matt Lauer har i över 20 år varit en av programledarna för morgonsändningen "The today show" på den amerikanska tv-kanalen NBC. På onsdagen fick han sparken från programmet sedan en medarbetare anmält honom för "olämpligt sexuellt beteende på arbetsplatsen".

I samma program ber Lauer nu om ursäkt. Han förnekar en del av anklagelserna, men säger samtidigt att det finns "tillräckligt mycket sanning i dem för att jag ska generas och skämmas".

"Att reparera skadan kommer ta lång tid och kräva mycket själsligt arbete, och jag ska utföra det helhjärtat. Det är nu mitt heltidsjobb", säger Lauer i ett skriftligt uttalande som lästes upp av hans forna kollegor.

ANNONS

Allvarlig art

Enligt chefen för NBC News, Andrew Lack, är den anmälan som gjorts av en kollega till Lauer av allvarlig art och utgör ett "tydligt brott mot bolagets regler". Enligt Lack är anmälan den första gentemot Lauer, som frontat "The today show "sedan 1997, men han säger att det finns "skäl att tro att det inte var en isolerad händelse". NBC har nu bekräftat att ytterligare två kvinnor kommit med anklagelser mot honom.

Lauer är den senaste i raden av amerikanska medieprofiler som avskedas efter rapporter om tafsande och sexuellt ofredande. I förra veckan avskedades en annan känd programledare, Charlie Rose, efter rapporter om att han tafsat och ägnat sig åt sexuella trakasserier i åratal. Rose arbetade för tv-kanalerna CBS News och PBS. Han ledde bland annat ett morgonprogram, hade en show i eget namn samt medverkade i det anrika programmet "60 minutes".

Flera profiler

Flera andra medieprofiler har fått sparken av liknande skäl. I april tvingades Bill O'Reilly, som lett det kända samtidsprogrammet "The Bill O'Reilly factor", att lämna Fox News sedan flera tidigare anställda anklagat honom för sexuella trakasserier. Hans kollega Eric Bolling, som lett "The specialists", kickades i höstas då det framkom att han skickat oanständiga telefonmeddelanden till kollegor.

Vidare bröt NBC i oktober kontraktet med sin politiske expertkommentator Mark Halperin efter uppgifter om att han trakasserat kvinnliga kollegor under sin tid på tv-kanalen ABC.

ANNONS
TT
ANNONS