Robert Harris har skrivit en lång rad historiska romaner.
Robert Harris har skrivit en lång rad historiska romaner. Bild: Peter von Felbert

Mästerligt berättat om "raketgrabben"

Lena Vallsten har läst "Vedergällning", en thriller med verklighetsbakgrund, som skildrar hur drömmen om en rymdfarkost kan leda till att man medverkar till att döda människor i massor.

ANNONS
LocationStrömstad||

Vid Nordsjön, i det ockuperade Nederländerna, ligger 1944 ballistiska V2 missiler i sina stålvaggor. Likt bortklemade patienter på en dyr privatklinik blir de ompysslade av specialiserade tekniker i grå uniformer. Rudi Graf, en tysk ingenjör, är den som ansvarar för avfyrningen av missilerna mot London. Till skillnad mot de mest fanatiska nazistanhängarna inser han att kriget är förlorat, att missilerna är en hämnd för de bomber som fälls över Tyskland.

Vad är det för odjur vi blivit?

Ända sedan pojkåren har Rudi drömt om att bygga en rymdfarkost. När han i början av 30-talet genom sin vän Wernher von Braun fick erbjudande om att försöka skapa en långdistansrobot för den tyska krigsmakten föreföll drömmen vara möjlig att förverkliga.

ANNONS

När sedan testanläggningar och raketfabriker i en rasande takt byggdes av undernärda fångar var hans instinktiva reaktion: ”Slavar i mitten av 1900-talet? Vad är det för odjur vi blivit?”. Viljan att få raketerna att fungera var emellertid så stor att han valde att ta på sig skygglappar. Nu är han desillusionerad. Det är som om han blivit biten av en giftspindel och observerar hur kroppsdel efter kroppsdel domnar bort. Att han varit med om att ta fram ett mordvapen är ingenting han är stolt över.

Kay Caton Walsh, brittisk officer i den kvinnliga hjälpflygkåren, har på nära håll upplevt en V2- attack i London. När hon får i uppdrag att åka till Belgien och därifrån försöka räkna ut var de tyska avfyrningsplatserna ligger är hon inställd på att göra allt hon kan för att stoppa de raketer tyskarna sänder mot London.

Historien om hur den geniale ”raketgrabben” på grund av sina drömmar hamnar i en mardrömsliknande situation är mästerligt berättad.

I Robert Harris thriller följer vi både Rudi och Kay. I en tid då krigets logik följer sina egna lagar kommer de att påverka varandra. I boken, som har verklighetsbakgrund, möter vi både fiktiva och kända historiska personer. Rudis vän Wernher von Braun är till exempel inte uppdiktad. Efter kriget arbetade han för amerikanerna och var en av dem som bidrog till att månlandningen kunde genomföras

ANNONS

Historien om hur den geniale ”raketgrabben” på grund av sina drömmar hamnar i en mardrömsliknande situation är mästerligt berättad. Den berör samtidigt som den på ett psykologiskt plan ställer frågor om hur vår mänskliga natur fungerar.

Författare: Robert Harris

Förlag: Bookmark Förlag

Originaltitel: V2

Översättning: Svante Skoglund

Utgivningsår: 2021

ANNONS