Marie och Gustav Mandelmann firar jul på gården i en julspecial som sänds i TV4 den 19 december. Pressbild.
Marie och Gustav Mandelmann firar jul på gården i en julspecial som sänds i TV4 den 19 december. Pressbild.

Mandelmann: "En väldigt bra avslutning"

Några dagar före jul bjuder Marie och Gustav Mandelmann in tittarna till julfirande på gården. Bland annat står korvstoppning och snickrande av julklappar på schemat.

ANNONS
|

Gustav och Marie Mandelmann har gjort succé med sitt program "Mandelmanns gård" i TV4. Det manifesterades inte minst under Kristallengalan i år, där paret kammade hem tre priser för årets program, årets tv-personligheter och årets livsstilsprogram.

Nästa år kommer en ny säsong av programmet, som utspelas på parets gård i skånska Rörum. Men först blir det en julspecial.

- Det är en väldigt bra avslutning på ett odlingsår. Tidigt i våras, första säsongen, då visade vi hela säsongen ut men då glömde vi bort avrundningen, och den kommer nu, säger Gustav Mandelmann till TT.

ANNONS

Bjuder på julfrukost

Bland annat ska de snickra julklappar och laga mat. Det serveras också äpplen till kor och får på gården.

- Vi har också en tradition som vi har ärvt litegrann här på gården, som den gamle bonden gjorde en variant av. Han bjöd in till julfrukost, inte bara familjen utan alla som någon gång på året hade gjort något på gården. Kanske någon som hade kommit och tömt en gödselbrunn. Så fick man sätta punkt för året och prata om det som hade varit. Det har vi tagit upp, säger Gustav Mandelmann.

Hittade eget sätt

Gustav Mandelmann har tidigare i en intervju med Ystads Allehanda berättat att julen har känts kravfylld. Men så är det inte längre.

- Min pappa var inte född med julfirande, det fick han lära sig i vuxen ålder. Han försökte göra en överdådig gran som skulle synas i kvarteret och så. Jag behövde helt enkelt hitta ett eget sätt, och det kom vi underfund med så småningom, just med julfrukost, att vi dansade och hade det roligt. Numera ser jag på julen som att det bara är en härlig stund, säger han.

ANNONS

"Märkligt"

Förutom julspecialen, som sänds den 19 december i TV4, blir paret Mandelmann även julvärdar i tv-kanalen. Att de numera blir igenkända på stan beskriver Gustav Mandelmann som en "märklig känsla".

- Det är märkligt att bli så igenkänd om man stannar till vid en mack någonstans i Tranås i Småland, så kan man inte gå där och smyga. Jag är väldigt glad över att många verkar bli glada när de ser en, säger han.

TT
Fakta: Paret Mandelmann

Gustav och Marie Mandelmann driver sedan mitten av 90-talet ett ekologiskt jordbruk med trädgårdar på sin gård i skånska Rörum. Förra vintern hade första säsongen av "Mandelmanns gård" premiär i TV4, med Gustav och Marie Mandelmann som huvudpersoner.

ANNONS