Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Luciatradition på biblioteket med lussetåg, pepparkakor och glögg

Sedan flera år tillbaka är det tradition att barn från Ekens förskola uppvaktar besökarna på stadsbiblioteket med ett luciatåg. I år var inget undantag.

Sex tappra femåringar från Ekens förskola har kommit till biblioteket. Under morgonen har de firat lucia på förskolan och har därför hunnit bli varma i kläderna. De ska bjuda på sju klassiska sånger. I mun på varandra berättar de vilka. Det är Sankta lucia, Tomten som hade snuva, Lusse lelle, Sockerbagaren, Pepparkaksgubbarna och Midnatt råder.

Favoriter som pekas ut är Pepparkaksgubbarna och Sockerbagaren. Och för att sjunga rätt har de såklart övat ganska mycket.

– Jättemycket! Tusen gånger! berättar Pola Halgord.

Under veckan har de även pysslat och bakat lussekatter.

– Jag har gjort en skummel snöman, säger Kristian Gjeerstad.

Med tomtedräkter och vita klänningar skrider barnen till slut fram mellan bokhyllorna. Det märks att de övat. Sångtexterna sitter och emellanåt bjuds det på en enkel koreografi. Biblioteket bjuder besökarna på pepparkakor och glögg.

I publiken sitter Strömstads kanske yngsta Lucia, lilla Ebba-Lucia Mathiasdotter tillsammans med kusinen Nellie Stolfer Landgren. Deras respektive mammor Amanda Kimme och Sofie Stolfer Landgren och barnens farmor respektive mormor, Ingela Karlsson är också med.

– Det var jättegulligt och det är kul att det händer något, säger Sofie.

– Men det är synd det inte är någon Lucia i Strömstad längre, säger Ingela.