Loreen med vinnarpokalen dagen efter att hon vunnit Eurovision Song Contest med låten 'Tattoo'.
Loreen med vinnarpokalen dagen efter att hon vunnit Eurovision Song Contest med låten "Tattoo". Bild: Jessica Gow/TT

Loreen: Jag är glad att vi vann

Historisk, harmonisk och hemlängtande. Så kan man sammanfatta Loreen dagen efter vinsten i Eurovision Song Contest.
– Jag behöver landa i några dagar och hämta energi. Halv fem tror jag att jag var i säng, säger hon.

ANNONS
|

Efter ett bejublat framträdande, en utdragen presskonferens och enskilda intervjuer fick Loreen äntligen fira med familj och vänner in på småtimmarna.

– Det blev ingen urspårad fest, där känner jag att jag lyssnar på kroppen. Jag är ingen festprisse utan gillar egentligen att fira med en afternoon tea. Vi var ganska trötta i går, jag hann säga att jag älskar dem och pussa på allihopa.

TT: Hur trött är du nu?

– Jag behöver landa i några dagar och hämta energi, men jag vill ändå säga att jag gör vad jag älskar. Jag älskar att träffa folk. Men det här beskedet behöver landa så att jag kan vara autentisk och närvarande i alla möten. Jag längtar efter att ta en liten paus nu, faktiskt.

ANNONS

"Käärijä är grym"

I slutändan stod det, som så många hade spekulerat, mellan ”Tattoo”och “Cha cha cha”. Men medan Loreen vann juryns hjärtan hade Käärijä tv-tittarnas och arenapublikens stöd.

Direkt efter vinsten var besvikelsen stor i Finland och Käärijä erkände att han är en dålig förlorare.

TT: Vad vill du säga till Käärijä och till Finland?

– Käärijä är grym. Jag tänker att jag kanske ska ta en kaffe med honom när jag är i Helsingfors nästa gång. Till de som är besvikna i Finland vill jag säga: Var inte det, Käärijä är otrolig. Han kommer att gå långt.

Planen var från början att Loreen skulle flyga hem på söndagen. Men i och med vinsten blir det en tripp till London i ett par dagar, för att göra intervjuer och träffa folk i musikbranschen.

– Det ska bli kul, men jag längtar också otroligt mycket tillbaka till Sverige. Det blir så tydligt hur jag älskar de svenska skogarna och naturen. Jag har längtat efter det jättemycket i en vecka. Nu hade jag velat gå i skogen och känna doften av bark och frisk luft och ta ett kallt dopp.

Spelningar väntar

Loreen kommer att få vila ut hemma på Gotland, men bara ett par veckor, sedan väntar spelningar – som än så länge är hemliga.

ANNONS

– Vi kommer att göra några nedslag i Europa, jag vill ju ut och träffa alla. Sedan blir det också en riktig turné i höst med stopp i Amsterdam, Berlin och London.

I London ska hon också träffa låtskrivare och redan nu börja jobba med ny musik.

– Jag ska försöka att få in lite av mitt nomadiska påbrå i musiken. Man anar det lite i “Tattoo”, men jag vill få in ännu mer. Det kallas “desert blues”, men det är inte blues som i genren utan jag kommer att använda element därifrån för att hedra mitt nomadiska arv.

Det är bara Irlands Johnny Logan som har lyckats med konststycket att ta hem vinsten i Eurovision två gånger tidigare. Nu är Loreen historisk som den första kvinnliga artisten att göra samma sak.

– Det är en konstig känsla, att den här svenska nomadkvinnan är historisk. Det känns också väldigt overkligt. Men jag är glad att vårt nummer vann, för det står för saker. Att Sverige skickade något som har bra värderingar. That's pretty cool, man.

Loreen firade segern med sin mamma Choumicha Talhaoui-Hansson på hotellet i Liverpool.
Loreen firade segern med sin mamma Choumicha Talhaoui-Hansson på hotellet i Liverpool. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: Loreen

Namn: Lorine Zineb Noka Talhaoui.

Född: 16 oktober 1983.

Bor: Hus på Gotland och lägenhet i Stockholm.

Familj: "Stor".

Bakgrund: Född i Åkersberga, växte upp som äldst av sex syskon. Medverkade i "Idol" 2004. Deltog i Melodifestivalen med "My heart is refusing me" 2011. Året därpå vann hon Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med "Euphoria". Deltog med "Statements" i Melodifestivalen 2017 men åkte ut i Andra chansen.

Aktuell: Representerar Sverige i Eurovision Song Contests final lördag den 13 maj.

ANNONS