Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inbokad. Deckarförfattaren Camilla Läckberg är en av gästerna under årets Spring Word Festival.

Läckberg och Ranelid till festival

Vinter blev till vår men annars är det mesta sig likt när Strömstads kommun arrangerar Winter Word Festival för nionde gången. I år gästas festivalen av bland andra Björn Ranelid, Christine Falkenland och Camilla Läckberg.

Festivalen som brukar anordnas i månadsskiftet februari/mars fick i år nya datum och går av stapeln sista helgen i april. Därmed fick det också bli en namnändring, årets festival går under namnet Spring Word Festival.

I veckan släpptes festivalens program och som namnet antyder är det tonvikt på litteratur under helgen, även om andra konstformer också får plats. Till årets festival är bland annat Erlend Loe, Christine Falkenland och Björn Ranelid inbokade till författarsamtal i Strömstads kyrka.

– Med tanke på att festivalen heter Spring Word Festival vill jag lyfta Björn Ranelid lite extra, han har verkligen orden med sig. Han kommer prata om sitt författarskap och vikten av språket under rubriken Jag skänker dig mina vackraste ord, säger kommunens bibliotekschef Gunilla Sandin som är ansvarig för författarbokningarna.

Förhoppningen inför årets festival var att den skulle kunna äga rum i Skagerack, men i och med att renoveringen av kulturhuset fortfarande pågår blir det kyrkan, Lokstallet, Restaurang Park, Pråmen, Rökeriet och Stadshuset som får husera helgens evenemang.

– Vi förflyttar oss runt i stan. Rörelse, riktning, förändring och framtid är ledorden för festivalen så det passar ganska bra, säger Gunilla Sandin. Karin Björk som är marknadsansvarig fyller i:

– Våren är förändringens tid och vi tänker att det händer mycket i Strömstad nu i och med det nya kulturhuset.

På lördagskvällen blir det förutom musik och uppläsningar på Lokstallet även en hyllningskväll till Bob Dylan, förra årets nobelpristagare i litteratur, på Rökeriet. Helgen avslutas på söndagen med att Camilla Läckberg intervjuas i Strömstads kyrka.

– Hon är en lokal författare som verkligen har lyckats. Jag tänker det kan bli en inspiration för andra författare från området, säger Gunilla Sandin.

Hon hoppas att årets festival blir välbesökt.

– Vi hoppas att det kommer mycket folk och att man möts på stan. Festivalen ska vara en mötesplats där man kan få nya insikter och tänka nya tankar, säger Gunilla Sandin.

– Och att vi breddar målgruppen lite. Både med satsningen på unga men också att vi lyckas nå de nyanlända och människor som bor utanför Strömstad, säger Anders Ådin, som är ansvarig för musikbokningarna.