Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturminister Amanda Lind menar att det i senare skede kan bli aktuellt med vaccinpass  för att få komma in på konserter. Bild: Jessica Gow/Anders Wiklund/TT
Kulturminister Amanda Lind menar att det i senare skede kan bli aktuellt med vaccinpass för att få komma in på konserter. Bild: Jessica Gow/Anders Wiklund/TT

Kulturminister Amanda Lind: kan bli vaccinpass på event

På sikt kan det införas krav vaccinationsintyg för att få komma in på konserter och andra evenemang. Det säger kulturminister Amanda Lind (MP) i en intervju med Dagens Nyheter.

Tanken på ett intyg som visar att du är vaccinerad mot covid-19 för att få tillträde till en konsert eller annat evenemang är något som diskuterats ett bra tag nu. Bland annat konsertjätten Live Nation har drivit frågan inte bara i Sverige utan i alla länder där man har verksamhet.

Idén anses i vissa läger vara kontroversiell eftersom krav på intyg skulle utestänga de som av olika anledningar inte kan eller vill vaccinera sig från att delta i evenemang.

Men nu öppnar alltså kulturminister Amanda Lind för vaccinintyget som ett tänkbart verktyg för att kunna genomföra olika evenemang framöver.

I första hand ska pandemilagen användas

”Om ett vaccinpass, utifrån ett smittspridningsperspektiv, bedöms kunna vara ett fungerande redskap för verksamheter som i dag är stängda, då är det klart att det är något vi behöver fortsätta titta på”, säger hon i en färsk intervju med Dagens Nyheter.

Ministern betonar dock att hon i första hand vill använda sig av metoder och regleringar utifrån den nya pandemilagen och att det viktigaste är att anpassa evenemangen så att de är säkra.

”Det finns etiska frågor behäftade med vaccinpass, naturligtvis. Jag förstår de diskussionerna, men jag tycker också att man ska ha i vågskålen att det finns verksamheter som nu är helt stängda och inte har möjlighet att verka. Och det skadar också vårt samhälle.”, säger hon till DN.

I intervjun berättar Amanda Lind bland annat också att hon och regeringen just nu tittar på fortsatt stöd till kulturbranschen:

”Jag kommer i närtid att ge besked om vad vi planerar framåt. Och jag har tidigare sagt att vi behöver mer stöd.”