Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biblioteket kör hem böcker i större omfattning än förr när 70+ kanske inte vågar sig in. Bild: Marita Adamsson
Biblioteket kör hem böcker i större omfattning än förr när 70+ kanske inte vågar sig in. Bild: Marita Adamsson

Kulturhusen söker vägar att hålla kontakt med publiken

Ingen vet när smittspridningen hejdats tillräckligt för att livet ska kunna återgå till de normala. Tiden med restriktioner kan bli lång. Därför behövs inte bara råd om hur man tvättar händer och hostar i armvecket för att undgå smitta utan också sätt att behålla glädje och intressen för annat än sjukdomsrapportering. Även den psykiska hälsan ska ju hålla för påfrestningarna. Kulturen kan vara ett sätt att härda ut och kulturvärlden är just nu fylld av idéer för att skapa alternativa sätt att ta del av kulturella uttryck. Här kommer några tips.

Litteratur:

Boken kommer: Böcker körs ut till den som inte själv kan ta sig biblioteket. Den tjänsten utvidgas nu när många 70+ inte längre går till biblioteket.

"Så länge vi står på benen här försöker vi erbjuda den tjänsten. Eventuellt kanske vi inte kan erbjuda hemkörning i större omfattning om våra utkörare inte längre kan köra dessa transporter. Men än så länge är detta en fantastisk möjlighet!" skriver biblioteket i en redogörelse, som skickats till folkhälsosamordnaren på kommunen.

E-böcker och e-ljudböcker kan lånas hemifrån via appen Biblio. Kräver lånekort med pin-kod och internetuppkoppling. Finns mer info på webben: www.stromstad.se/ebocker

Tips på fria och gratis e-boksresurser finns på bibliotekets webbsida. Kräver inte lånekort. https://stromstad.se/upplevaochgora/bibliotek/lasaochlana/ebocker/friaebocker.4.1fb8cc5a15e84e4cca384041.html

Litteraturbanken: https://litteraturbanken.se/ Klassiska svenska verk som man kan läsa, ladda ner, söka i och skriva ut. Finns även filmer och ljudklipp om svensk litteratur och författare. Gratis. Krävs inte lånekort.

Andra databaser finns också på bibliotekets webb.

Litteraturhuset i Fredrikstad har ett stort digitalt utbud av föredrag, seminarier med mera: https://litthusfred.no/digitale-arrangementer/

Scenkonst:

Göteborgsoperan har på sv.opera.se/hemmaoperan/ samlat länkar till olika digitala erbjudanden, från poddar och trailers till hela föreställningar.

Fram till 3 april kan man se en foajékonsert – Violinsonat nr. 1 av Bohuslav Martinů med Helga Hencz (violin) och Karin Holm (piano) –samt en konsertant version av Elfrida Andrées opera Fritiofs saga, skapad i samarbete med Selma Lagerlöf utifrån Esaias Tegnérs epos.

Fler föreställningar utlovas efterhand.

Flera operahus runtom i Europa har liknande erbjudanden via sina hemsidor.

Regionteater Väst och Göteborgs Symfoniker visar sin dansföreställning Sex från 1 april på gso.se/gsoplay.se och regionteatervast.se

Regionteatern visar senare i vår sin föreställning Drömlek på regionteatervast.se

Musik:

Göteborgssymfonikerna erbjuder konserter via gso.se/gsoplay.se, utökat utbud med anledning av coronapandemin som stängt Göteborgs Konserthus.

Liksom operahusen har flera coronastängda konserthus i Europa digitala sändningar.