Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Festivalstämning. Kosterhavsfestivalen kickar igång 20:e juli (arkivbild). Bild: Privat

Klassisk miljö, klassisk musik

Naturen på Nordkoster passar till det mesta, bland annat klassiska musikfestivaler. Thomas Flodin är med och håller i trådarna när Kosterhavsfestivalen laddar upp.

Från Kosters trädgårdar, via lokstallet - och så nu Nordkoster. Thomas Flodin börjar bli erfaren som arrangör av Kosterhavsfestivalen. Årets upplaga sträcker sig över 10 dagar och 14 koncerter mellan 20:e och 30:e juli. Grundkonceptet är det samma som 2005 när Flodin tillsammans med Martin Rasten arrangerade första årgången.

– Det grundar sig på klassisk musik med unga musiker i början av sina karriärer.

I skuggan av de två fyrarna på Nordkoster kommer artisterna att ta plats, ute i naturen, mitt på ön. Dessutom blir det något inslag från berget vid fyrarna och ett framträdande i kulturhuset Skagerack. Nu hoppas Thomas Flodin att det exceptionellt bra sommarvädret håller i sig, åtminstone någorlunda.

– Det bästa vädret kanske inte är två sekundmeter, 28 grader och sol, utan snarare fem sekundmeter och lite moln - så folk vill göra något annat än ligga vid stranden.

Visserligen utomhus, men mindre väderberoende tack vare festivalens baldakin. Den 20 minuter långa promenaden ska inte vara något problem, varken för publik eller artister med instrument i olika former och storlekar. Att få ut en flygel till mitten på Nordkoster är väl inte heller något att oroa sig över.

– Det är inte så svårt. Man måste bara ha en bra kärra, så ställer man den på högkant, säger Thomas Flodin.

– Som regel när det är ute i naturen och mitt i sommaren så är folk välvilligt inställda till saker och ting.

Utöver 14 koncerter finns att göra och se i den konstutställning som kommer hänga i träden. Kanske kan man vänta sig att vissa ryggar för en festival med fokus på klassisk musik, men arrangören är inte orolig.

– Det är inte så svårtillgängligt som man tror och det är ett litet format. Man sitter nära och ser musikerna och det är musik som bygger på samma ackord som popmusiken. Det är inte så knepigt.

Dessutom spänner musiken i årets upplaga över relativt brett spektrum. Det finns inslag både av singer-songwriters och anknytningar till Edith Piaf.

– Från hardcore kammarmusik till singer-songwriter och vidare till barock... Det finns något för de flesta, säger Thomas Flodin.

Anknytningarna till uppväxten i Strömstad skänker förstås en speciell känsla till arrangemanget.

– Det betyder mycket att få visa upp den musik man själv håller på med i sin hemmiljö.

Nu väntar finslip och uppladdning.

– Jag hoppas att alla musiker får göra sitt bästa. Att de får känna att den här koncerten blev riktigt, riktigt bra. Det är målet.