Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kollektivverkstaden vid Gerlesborg får ett lyft med nya ateljéer för gästande konstnärer. Bild: Marita Adamsson
Kollektivverkstaden vid Gerlesborg får ett lyft med nya ateljéer för gästande konstnärer. Bild: Marita Adamsson

KKV bygger vidare – sista miljonen i hamn

Konstnärernas Kollektivverkstad i Skärholmen vid Gerlesborg hoppas ha sista etappen av sitt ateljébygge klart att tas i bruk till första april 2021. Möjligheten finns sedan föreningen Gerlesborg 2:1 fått finansiering till den sista miljonen som behövs.

Västra Götalands kulturnämnd sade 10 december ja till att stå för 45 procent av den resterande miljonen, under förutsättning att Tanums kommun tar på sig lika mycket och Sotenäs finansierar de sista 10 procenten. Kommunerna ha renligt regionens protokoll samtyckt och därmed faller 450 000 ut från regionen.

Västra Götalands kulturnämnd satsade redan 2016 en miljon på ateljébygget på kollektivverkstaden, som med möjlighet att låta gästande konstnärer bo på området vill öka sin verksamhet.

Regionen har bedömt att ett stärkt KKV Bohuslän skulle innebära en förstärkning av konsten i hela regionen, eftersom kollektivverkstaden är en kreativ motor för utvecklingen. Första etappen, nedervåningen i Nybygget, stod klar första juli 2019. Den innehåller tre stora rum med egen toalett och dusch, hygienutrymme med tvättstuga och dubbelkök. Projektet hade när det var klart kostat 3,7 miljoner kronor. När övervåningen byggs ska det tillkomma fyra rum, fyra mellanstora samt gemensamt hygienutrymme och tvättstuga.

Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän ligger nära Gerlesborg och är med 350 medlemmar i Sverige och övriga världen en av landets största kollektivverkstäder.