Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kevin Smith hade precis börjat arbeta med "Jay and Silent Bob reboot" när han i februari 2018 drabbades av en hjärtattack. "Jag tänkte att det här kan vara slutet", säger han. Arkivbild. Bild: Jordan Strauss/AP/TT

Kevin Smith: "Nu är jag redo att dö"

Hjärtattacken för två år sedan höll så när på att bli slutet för Kevin Smith. Med "Jay and Silent Bob reboot" känner han att gjort en film som kan stå som hans sista – om han skulle dö i morgon.

Jay och Silent Bob har sedan de dök upp i "Clerks" (1994) återkommit i många av Kevin Smiths filmer. När den amerikanske regissören på nytt väcker liv i sina kultförklarade rollfigurer i "Jay and Silent Bob reboot" är metanivåerna många.

– Det är en film som driver med uppföljare, nyversioner och reboots – och som på samma gång är alla tre, säger Kevin Smith.

Den senaste spelfilmen om Jay och Silent Bob – "Stjärnor utan hjärnor" (2001) – handlar om att duon upptäcker att det har gjorts en Hollywood-film baserad på dem med titeln "Bluntman and chronic". De lämnar hemorten i New Jersey och beger sig till Los Angeles för att få utkräva sitt arvode.

I "Jay & Silent Bob reboot" planeras en "Bluntman and chronic reboot" – och återigen bär det av till den amerikanska västkusten.

"Det blev ett bra liv"

Men det är också en film som är tänkt att summera Kevin Smiths liv och karriär. För snart två år sedan, när arbetet med filmen precis hade inletts, drabbades han av vad han själv har beskrivit som en "massiv hjärtattack". Läkaren gav honom 20 procents chans att överleva.

– Jag tänkte att det här kan vara slutet. Och jag var ganska nöjd, det blev ett bra liv. Jag hade fantastiska föräldrar, en underbar bror och syster, vänner som hjälpte mig med mina projekt, och jag träffade en vacker kvinna som gav mig en fantastisk son. Å andra sidan är jag 47 och det suger att dö i förtid, men jag vet att jag uppnådde mer än vad många människor uppnår i livet.

Samtidigt grämde det honom att "Yoga hosers" (2016) blev hans sista film och inte "Jay and Silent Bob reboot".

– Så jag sa till läkaren: Du måste rädda mitt liv, för jag måste göra klart "Jay and Silent Bob reboot". Om jag dör så måste jag ha gjort en film som summerar min karriär, det gjorde inte "Yoga hosers".

"Nu är jag redo att dö"

Att en ny film om Jay och Silent Bob överhuvudtaget kom på tal var dock Jason Mewes förtjänst, som utöver att spela Jay är Kevin Smiths bästa vän och arbetskollega sedan 30 år tillbaka.

– Han har i flera år frågat om vi inte kan göra en film till. Jag har sagt nej, nej, nej. Jag är chockad över att vi överhuvudtaget kom undan med den första filmen. Men en dag tänkte jag: Vet du vad? Du har rätt, vi borde göra en film till – vilket gjorde honom väldigt glad.

Efter hjärtattacken började Kevin Smith med en vegandiet som har hjälpt honom att gå ner i vikt. Han tar blodförtunnande medicin för att hålla blodtrycket i schack och besöker regelbundet en hjärtläkare. Han säger att han i dag mår bra – och skulle han trilla av pinn i morgon så kan i alla fall vara nöjd med att "Jay and Silent Bob reboot" blev hans sista film.

– Vi gjorde klart filmen och nu är jag redo att dö.

Oskar Carlsson/TT

I "Jay and Silent Bob reboot" beger sig Jason Mewes och Kevin Smiths rollfigurer återigen mot Hollywood när en ny film baserad på dem håller på att spelas in. Pressbild. Bild: Universal
Kevin Smith och Jason Mewes har känt varandra i 30 år. "Han är min bästa vän i livet och min kreativa musa", säger Kevin Smith. Bild: Richard Shotwell/AP/TT

Regi och manus: Kevin Smith

I rollerna: Kevin Smith, Jason Mewes, Chris Hemsworth, Matt Damon, Melissa Benoist, Ben Affleck, med flera.

Född: 2 augusti 1970

Amerikansk regissör, podcastproducent, komiker, serietidningsnörd, skådespelare, med mera.

Slog igenom 1994 med filmen "Clerks", där två av rollfigurerna var Jay (Jason Mewes) och Silent Bob (Kevin Smith). Duon har därefter återkommit i många av Kevin Smiths spelfilmer, som "Mallrats", "Chasing Amy", "Dogma", "Stjärnor utan hjärnor" och "Clerks 2". Jay och Silent Bob har även dykt upp i serietidningar och tv-spel.

Kevin Smith om:

Jason Mewes: "Vi har följts åt på ett professionellt och personligt plan i 30 år. Han är min bästa vän i livet och min kreativa musa. Utan honom tvivlar jag på att jag skulle ha kommit någonvart i livet."

Kommande projekt: "Just nu arbetar jag på en "Masters of the universe"-serie för Netflix, en tecknad serie om He-man. Efter det väntar "Mallrats 2", uppföljaren. Just nu tänker jag, efter hjärtattacken, att jag ska arbeta med projekt som inkluderar rollfigurerna som jag på sätt och vis har byggt min karriär på."