En känd programledare hos Sveriges Radio uppges få lämna sitt program efter anklagelser om sextrakasserier. Arkivbild.
En känd programledare hos Sveriges Radio uppges få lämna sitt program efter anklagelser om sextrakasserier. Arkivbild.

Källor: SR-profil tvingas lämna program

En känd programledare hos Sveriges Radio uppges få lämna sitt program efter anklagelser om sextrakasserier. Sveriges Radios vd Cilla Benkö vägrar att kommentera uppgifterna.

ANNONS
|

En internutredning inleddes sedan det blev känt att programledaren, som för närvarande inte är i tjänst, anklagats för att ha utsatt medarbetare för kränkningar och tafsande samt kommit med sexuella inviter. Utredningen är klar nu.

- Jag fick tillsammans med några övriga i företagsledningen ta del av den i går (onsdag) kväll. Den visar beteenden och ageranden som vi tycker är oacceptabla på Sveriges Radio, säger Cilla Benkö till TT.

ANNONS

Hon säger att företaget vidtagit ett antal åtgärder, men vill inte gå in på vilka åtgärder det rör sig om.

Lämnar programmet

Enligt uppgifter till flera medier är det klart att programledaren får lämna sitt program, men Cilla Benkö vill varken bekräfta eller dementera det.

- De åtgärder som vi har beslutat om har jag kommunicerat i dag (torsdag) enbart till dem som är närmast berörda. Jag kommer inte att kommunicera dem externt.

Skälet till det är att Benkö vill ha en företagskultur där medarbetare kan komma till högsta ledningen och berätta om saker i förtroende utan att fundera på om uppgifterna kommer att spridas externt.

På frågan om inte lyssnarna kommer att märka om radioprofilen inte leder programmet svarar Benkö:

- De beslut som vi har fattat har jag kommunicerat till de som är närmast berörda. I övrigt kommer jag inte externt att kommunicera vilka de besluten är oavsett vad det spekuleras om i övriga medier.

ANNONS

Flera år

Programledarens beteende ska ha pågått i flera år – även på SVT när hon tidigare arbetade där.

Medarbetare på radion har berättat för SVT Nyheter att redaktionens närmaste ledning redan i början av året larmades om trakasserierna, utan att något hände. Även för tre år sedan ska en anställd ha slagit larm. Enligt Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl fick den högsta ledningen höra talas om anklagelserna först för tre veckor sedan.

- Tyvärr visar utredningen att det har förekommit beteenden i den här delen av företaget som till viss del borde ha kommit upp tidigare. Det är bara att beklaga att det inte har gjort det och samtidigt konstatera att när det väl gjorde det så vidtog vi de åtgärder vi måste göra på en gång, säger Cilla Benkö.

Facket kritiskt

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio, är kritisk till att företaget inte har agerat tidigare.

- Jag tycker att det är mycket problematiskt. Av det som har framkommit nu och från uppgifter i utredningen, så skulle jag säga att det har funnits signaler som man hade kunnat ta hand om tidigare. Om det endast är orsakat av programledaren eller om det handlar om tidigare chefer eller arbetsledare som också på något sätt har varit en del av det här, det kan jag inte säga. Men det har varit problem tidigare och man borde ha tagit itu med det som arbetsgivare, säger hon till Sveriges Radio.

ANNONS
TT
ANNONS