Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Edith Nilsson (vänster) som Sigyn, Jakob Hultcrantz Hansson som Loke och Judith-Maria Schunnesson som berättare. Bild: Håkan Larsson
Edith Nilsson (vänster) som Sigyn, Jakob Hultcrantz Hansson som Loke och Judith-Maria Schunnesson som berättare. Bild: Håkan Larsson

Jon Fosses version av Eddan visas på bio i Krokstrand

På lördag 7 september blir det ny direktsänd storbildsföreställning på Bio Rollo i Krokstrands Folkets Hus. Men nu är det inte opera utan teater, med inslag av musik och dans, när Västanå Teater spelar Jon Fosses version av Eddan.

Den nynorske moderne dramatikern har tagit sig an berättelsen om asagudar, jättar och Ragnarök i Den Poetiska Eddan.

Under sommaren har föreställningen, i regi av teaterns konstnärlige ledare Leif Stinnerbom och med musik av teaterns musikledare och kompositör Magnus Stinnerbom, spelats i Berättarladan vid Rottneros i Värmland. Nu går spelperioden mot sitt slut och sommarens näst sista föreställning sänds live inom samarbetet med Folkets Hus och Parker. I västra Sverige har Bengtsfors och Krokstrand, samt Göteborg och Skövde, tagit tillfället i akt att visa en föreställning från Värmlandsscenen som varje år lockar stora skaror teaterbesökare som vill uppleva den spelstil som utvecklats.

"Den poetiska Eddan, i Jon Fosses version, är ett spännande, poetisk och sällsamt verk, som skapat för Västanås Teaters spelstil, där musiken och dansen är en organisk och integrerad del av berättandet", förklarar teatern själv sitt intresse för de nordiska kvädena, tillkomna i framför allt Norge och Island någon gång under 800-1000-talen.

Dikterna skildrar världens tillkomst, striderna mellan gudar och jättar och undergången i Ragnarök, en poetisk framställning av den nordiska mytologin, berättad med ett vackert poetisk språk, dramatik och humor.

Västanå Teater använder också musik och dans och har skapat en föreställning som fått recensenterna att tala om såväl vackra dräkter och imponerande scenografi som sagolika masker och djärva danssteg.

Det är första gången en föreställning från Västanå Teater rullar in på duken i Krokstrand, som tidigare ofta visat operor men även teater från Dramaten.

– Metropolitan kräver att man visar sex föreställningar per säsong och det blir för mycket för oss, förklarar Anders Jernelius, som är en av dem som håller i evenemangen.

På Bio Rollo i Folkets Hus visas därför de föreställningar man kan boka styckvis, som när Kungliga Operan i vintras sände Carmen eller när Göteborgsoperan sände Madama Butterfly.

Hanna Kulle som Völvan och Paul-Ottar Haga som Oden i Västanås Eddan, efter Jon Fosses manus.

Scen: Bio Rollo i Krokstrands Folkets Hus, direktsändning från Västanå Teater i Värmland.

Manus: Jon Fosse efter Den Poetiska Eddan. Bearbeting av Leif Stinnerbom och Susanne Marko

Musik: Magnus Stinnerbom

Koreografi: Jimmy Meurling

Scenografi: Bo Jonzon

Kostym: Inger Hallström Stinnerbom

På scenen: Hanna Kulle, Paul-Ottar Haga, Jakob Hultcrantz Hansson, Daniel Lindman Agorander, Nadja Mirmiran, Björn Söderbäck. Margit Myhr, Evy Kasseth Røsten Ådne Geicke Kolbjørnshus samt amatörskådespelare och teaterelever från Västanå.