Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Johnny Depp spelar den amerikanske fotografen W Eugene Smith i nya filmen "Minamata". "Han var en rätt underlig person", säger skådespelaren. Bild: Markus Schreiber

Johnny Depp om nya filmen: Blev skräckslagen

Att använda filmen för att väcka uppmärksamhet och få fram ett budskap – det är oerhört viktigt.
Det menar Johnny Depp, som i filmen ”Minamata” åter vill få i gång debatten om kvicksilverförgiftningen i Japan som krävt flera tusen liv.

– Att visa vad som hände, att visa vad som händer, att få upp ögonen på dem som har varit blinda, att använda filmens makt till det, det har varit en personlig dröm i många år, säger han.

Eftersom det är ont om stora Hollywoodnamn på årets Berlinfestival är intresset inte oväntat stort inför presskonferensen med Depp och de andra i filmteamet. Allt är försenat med en halvtimme, men när det väl drar i gång är Depp mycket vältalig, även om han stundtals mumlar i mikrofonen.

Vanskapta barn

”Minamata” handlar om den miljöskandal där en mängd människor kring staden Minamata i Japan drabbades av kvicksilverförgiftning. Människor dog, barn föddes vanskapta. Fotografen W Eugene Smith tillbringade flera år i Minamata, och ett fotoreportage i tidskriften Life uppmärksammade världen på skandalen. Depp spelar Smith, som dog 1978.

– Jag har alltid varit fascinerad av hans fotografier, jag har läst mycket om honom. Det han gjorde i Minamata var monumentalt. Det var farligt, men han offrade så mycket för sanningen, säger han.

– När jag först läste om det blev jag absolut skräckslagen. Den här förgiftningen påverkade alla, den sparade ingen, och det fanns ingenting de kunde göra. Jag kan knappt föreställa mig vad de hade tvingats gå igenom.

"Mycket högljudd"

Hur ser han på W Eugene Smith?

– Han var antagligen mycket högljudd i sin egen hjärna. Han lugnade aldrig ner sig speciellt mycket. Han var en rätt underlig person

Johnny Depp menar att det är oerhört viktigt för oss alla att ta ställning och slåss mot orättvisor.

– Vi har alla monumentala problem i våra liv. Det kan vara sjukdomar, bränder, politik. Att skrika är ingen idé, att försöka riva den här byggnaden är ingen idé. Men när vi vet vad det är vi kämpar mot, då ska vi, alla vi, börja hacka bort sten efter sten. Vi är alla små, men om vi alla börjar hacka kommer det att ge resultat.

Gunnar Rehlin/TT

Johnny Depp är lycklig över att ha fått vara med och spela in "Minamata", säger han. Bild: Markus Schreiber
"Jag har alltid varit fascinerad av hans fotografier, jag har läst mycket om honom. Det han gjorde i Minamata var monumentalt", säger Johnny Depp om fotografen W Eugene Smith, som han spelar i filmen "Minamata". Bild: Markus Schreiber

Född: 1963.

Debuterade: 1984 i "Terror på Elm Street". Det stora genombrottet kom i tv-serien "21 Jump Street". Efter en rad "ungdomsfilmer" började han samarbeta med regissören Tim Burton. Den första film de gjorde tillsammans var "Edward Scissorhands" 1990.

Andra kända Depp-filmer: "Ed Wood", "Donnie Brasco", "Sleepy Hollow", "Pirates of the Caribbean"-filmerna och "Kalle och chokladfabriken".

Kuriosa: Det var Nicolas Cage som uppmuntrade Depp att söka sig till skådespeleriet.

Aktuell i: Filmen "Minamata" som har världspremiär på filmfestivalen i Berlin.