Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frank Paco spelar i Lokstallet på måndag tillsammans med David Bäck och Marcus Fenn. Bild: Mzi van der Mtola

Jazz, stråkar och lyrik

Lokstallets konsthall fylls i nästa vecka av musik och poesi.

På måndag kommer den afrikanske slagverkaren Frank Paco för att ge konsert tillsammans med pianisten David Bäck och basisten Marcus Fenn.

Frank Paco började spela trummor som 11-åring i Moçambique, arbetar med jazz och afrikanska rytmer och har under årens lopp samverkat med rader av internationellt kända artister. Det mest kända namnet är kanske Miriam Makeba.

Den svenske pianisten David Bäck träffade han i Kapstaden 2002 och sedan dess har de samarbetat. Efter spelningen i Strömstad väntar bland annat en gemensam spelning på en stor festival för afrikansk jazz på den franska ön Réunion utanför Moçambique i Indiska oceanen.

– Vi spelar moçambiqueanska rytmer och folksånger blandat med skandinavisk jazz. Det blir så fint tillsammans, säger David Bäck.

Frank Pacos Art Ensemble-projekt har som mål att skapa en känsla av stolthet över musikarvet och ett medvetande om att musik förenar människor, även om de talar olika språk och har olika kulturella uttryck.

I Lokstallet förbereder sig sedan också Dag Vallberg Trio, med violinisterna Dag Vallberg och Bengt Andersson sam cellisten Olof Nordlund, för en kombinerad konsert- och lyrikstund på onsdagen.

Trion spelar och från föreningen Scenkonst Gerlesborg kommer Gunilla Rahm för att läsa dikter av Ann Smith.

Planetapristagaren David Bäck är dubbelt aktuell i Norra Bohuslän. Redan söndag 22 juli är han tillbaka, nu på Grebbestad Jazzfestival på Skäggeröd, med de danska musikerna Malene Mortensen och Mads Mathias. Den senare har i år belönats med Svend Asmundsen-priset.