Jamaicanska rytmer när dancehallstjärnor besöker Strömstad

De två dancehallstjärnorna Johanna Sjövall och Linda Larsson har gjort en anhalt i Strömstad under sommarens turné. I exklusivt utformade pass får elever vara med i skapandet av turnén som går under namnet ”Get your juice back”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Danseleverna från Kulturskolan i Strömstad har fått lära sig många nya moves. Turnébesöket tar plats i Kulturskolans nya danslokaler vid Oslovägen.

Det är Johanna Sjövalls sommarturné, ”Get your juice back”, som är i farten. Till sin hjälp har hon kollegan Linda Larsson.

Artistnamnet är Johanna ENOUGH. På hennes hemsida går det att läsa om hur dansen inte var en del av hennes liv men hur det med tiden har fått en självklar plats i hennes vardag.

Rytmerna som eleverna får testa på kommer från Jamaica. Johanna Sjövall har ett stort intresse för jamaicansk musik och även den jamaicanska kulturen i stort. Hon har anordnat flera dance hall-resor till Jamaica genom åren för att dela med sig av sin passion till andra dansfantaster.

ANNONS

I slutet av passet när Strömstads Tidning är på plats delas deltagarna in i grupper. Mot slutet blir det även en filmsession.

Lärorika lektioner

Efter passet passar tidningen på att prata med Johanna Sjövall och Linda Larsson. Turnén är inte slut, nästa stopp blir Oslo, men nog hinner de njuta av Västkusten med lördagen ledig.

– Jag tycker det är jättekul att vara på Västkusten, säger Johanna Sjövall.

Kulturskolan i Strömstad är både prisad och berömd för sina dansutbildningar. Ett faktum som märks.

– De är verkligen intresserade, säger Johanna Sjövall.

– Det var kul att få undervisa dem, säger Linda Larsson.

Både Nina Sire och Karin van Kampen var på plats. De hade både behållning av turnébesöket.

– Det var jättekul. Speciellt för Strömstad som är så litet, säger Nina Sire som berättar att just dancehall är en stil som ligger henne väldigt varmt om hjärtat.

Nina van Kampen har inte alls lika mycket erfarenhet av dancehall. Hon berättar att utmaningarna är många.

– Det gäller att hitta tekniken och att röra kroppsdelarna isolerat från varandra.

Även eleverna verkar nöjda. Intresset för dans finns redan, men det finns förstås alltid ett nytt steg eller en ny takt att lära känna.

ANNONS

– Jag har lärt mig massa nya steg, säger Tindra Sire.

– Jag har lärt mig att man måste ha stora rörelser och mycket utstrålning, säger Ellen Söderström.

Nova Marjala och Elisa van Kampen är inne på samma spår. Dance hall är mycket outforskad mark.

– Man lär sig väldigt mycket. Jag älskar dans, säger Nova Marjala.

– Jag kunde inte så mycke dance hall innan, sammanfattar Elisa van Kampen.

ANNONS