Den brittiske författaren Ken Follett – från Cardiff i Wales – var journalist och förlagsman innan han började skriva spionberättelser och historiska romaner.
Den brittiske författaren Ken Follett – från Cardiff i Wales – var journalist och förlagsman innan han började skriva spionberättelser och historiska romaner. Bild: Barbara Follett

Intressant, underhållande och lärorikt om 1900-talet

Linda Oderbrant vid Strömstads bibliotek har läst trilogin Århundradet och är imponerad av Ken Folletts stora romanbygge kring 1900-talets dramatiska historia.

ANNONS
LocationStrömstad|

Århundradet är Ken Folletts trilogi som spänner över större delen av 1900-talet. Serien gavs ut under 2010-talet och den första delen heter Giganternas fall. Den omfattar tiden 1911 till 1924. Det är en omvälvande tid som präglas av imperier på nedgång, första världskriget, ryska revolutionen och kvinnlig rösträtt. Vi får följa flera, på olika sätt sammanlänkade, familjers dramatiska öden i respektive England, Wales, Tyskland, Ryssland och USA under denna tid.

Det är en omvälvande tid som präglas av imperier på nedgång, första världskriget, ryska revolutionen och kvinnlig rösträtt

Romanen börjar i de walesiska gruvområdena. Vi får möta familjen Williams och då särskilt syskonen Billy och Ethel. Deras pappa är fackföreningsledare och trettonårige Billy ska göra sin första arbetsdag i gruvan. Hans storasyster Ethel arbetar på Earl Fitzherberts stora gods Tŷ Gwyn. På Tŷ Gwyn finns bland annat earlens syster, den frisinnade och kvinnosakskämpande Maud. Deras gode vän Walter von Ulrich, militärattaché vid tyska ambassaden i London, är också en av huvudpersonerna i denna storslagna historiska roman. Sedan får vi även följa revolutionärer i Sankt Petersburg och vi befinner oss också i maktens korridorer i Washington.

ANNONS

Epokens stora händelser så som Kubakrisen, medborgarrättsrörelsen, Vietnamkriget och Berlinmurens fall är givetvis med

Vi fortsätter att följa samma familjers öden i den andra och den tredje delen av trilogin. Nya generationer växer upp och utgör ett delvis nytt persongalleri. Världens vinter tar vid där Giganternas fall slutar. Tredje riket växer fram, det spanska inbördeskriget rasar och andra världskriget bryter ut. Den tredje delen, Evighetens rand, domineras av Kalla kriget. Epokens stora händelser så som Kubakrisen, medborgarrättsrörelsen, Vietnamkriget och Berlinmurens fall är givetvis med.

Jag är imponerad över Ken Folletts förmåga att packa ihop dessa stora historiska händelseförlopp på ett intresseväckande sätt utan att lämna sin fiktiva berättelse. Han får in de historiska skeendena och verkliga personer i romanens struktur på ett sådant sätt att berättelsen inte tappar fart. Det är intressant, underhållande och lärorikt. Det är ett myller av människor, familjer och händelser men det är trots detta lätt att hänga med. Många gånger kan man som läsare ha svårt att skilja händelser och karaktärer åt när romanbygget blir stort. Men så är inte fallet med denna serie. Imponerande!

Detta är en storslagen och spännande historisk romanserie väl värd att läsa.

Fler boktips:

Romanen har beskrivits som en hyllning till den kvinnliga lusten

Två thrillers som kretsar kring det okända

ANNONS

Bok som öppnar för diskussioner om orättvisor

Thriller om tanklösa män som förstör döttrarnas liv

Århundradet

Historisk romantrilogi om 1900-talet.

Författare: Ken Follett

Titel: Giganternas fall ; Världens vinter ; Evighetens rand

Originaltitlar: Fall of the giants ; Winter of the world ; Edge of eternity

Utgivna: Albert Bonniers förlag, 2010, 2012, 2014

ANNONS