Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ingen gala 8 mars – men dagen blir orange

Håll utkik efter orange inslag i stadsbilden från söndag kväll! Soroptimisterna i Strömstad ger sig nämligen inte. De uppmärksammar Internationella kvinnodagen 8 mars – även om det inte kan bli med stor fest och publika föredrag som traditionen bjuder.

Den orange färgen är symbol för FN-kampanjen för att stoppa våldet mot kvinnor, "Orange the World". I den engagerar sig även den internationella kvinnosammanslutningen Soroptimisterna.

Placera ut orange saker kan man ju göra även i tider av social distans. Normalt sett är det tätare mellan deltagarna när organisationens Strömstadsavdelning uppmärksammar 8 mars. På Skagerack samlas den kvällen "kvinnor, tjejer, tanter och modiga män" för att äta gott, lyssna till föredrag, vara med om stipendieutdelningar och ta del av underhållning.

Jag gjorde ett stort kakkalas – det var totalt omodernt

Det går ju inte nu. Istället blir det den orange markeringen och så en liten sammankomst inom föreningen på den gemensamma gården där Elizabeth Forsberg bor. Det var hon som startade det hela. Året var 1994.

– Jag tyckte att 8 mars borde manifesteras. Så tänkte jag att "varför gör jag det inte själv".

Sagt och gjort. Hon hade ju ett stort hus. Att hon själv fyller år just 8 mars gjorde inte saken sämre.

– Jag gjorde ett stort kakkalas – det var totalt omodernt, säger hon glatt.

Det omoderna kalaset blev succé och en tradition var född.

– Vi var nog 55 personer som mest hemma.

Med musiker som Keith Carlsson, Dan Helgesen, Micke Louis Karlsson och Åke Candell i bekantskapskretsen var det inte svårt att få till underhållning.

Så kom hennes 50-årsdag 1999 och då blev kakkalaset ett öppet hus på Restaurang Trädgården. Året efter tog Sorpotimisterna över 8 mars-manifestationen.

Hur tänker man när man ordnar något sådant?

– Att det ska vara allvar och glädje. Lättsamt och med eftertanke.

Det har inneburit underhållning men också föredragshållare med olika teman. Läkaren Cecilia Björkelund och dietisten Lis Palm har talat om kvinnohälsa. Det har varit föredrag om miljö och om att ändra yrkesinriktning mitt i livet, för att ta några exempel.

Och så hör ett lotteri till. Avkastningen har alltid gått till Kvinnojouren och priserna har skänkts av olika företagare.

– Det har aldrig varit svårt att få gåvor. Vi har haft ett dignande vinstbord. Först bad vi bara kvinnliga företagare att bidra, sedan tyckte vi att männen också kunde hjälpa till.

Det ska vara allvar och glädje. Lättsamt och med eftertanke.

Ur Åsa Perssons kultur- och minnesfond delas det ut ett stipendium till unga kvinnor som gör något kulturellt och kvinnor som arbetat ideellt med något utanför sitt yrke brukar uppmärksammas med personligt valda priser.

– Vi har till exempel lyft fram en kvinna som samlade burkar till förmån för Röda Korset och Cealet Eriksen, som tillsammans med en väninna startade en skola på Sri Lanka.

Ingenting av allt detta kan det bli frågan om nu, men kanske, kanske till sommarmötet, säger hon.

Under tiden har klubben lagt upp ett bildspel som visar hur dagen firats under årens lopp i Facebookgruppen Strömstad Kultur.

Att det ska rinna ut i sanden kan hon inte tänka sig, festfixare som hon är

Och nästa år kommer Soroptimisternas gala igen. Att det ska rinna ut i sanden kan hon inte tänka sig, festfixare som hon är, närmast av födsel och ohejdad vana.

– När jag var fyra år gick jag omkring där vi hade vårt sommarställe och bjöd in grannarna till kaffe.

Det var bara 4-åriga Elizabeth som kände till kaffeplanerna, så när gäster började anlända skapade det en viss grad av panik hos hennes mamma.

– Hon var glad om hon fick ihop en halv bulle till var och en...

– Jag tyckte väl att det behövde hända något.

Tycker man det, så gör det så. Under pandemitiden har nu grannarna här samlats varje tisdagsförmiddag i pergolan på gården för att umgås. Hittills har det alltid dykt upp deltagare.

LÄS MER: IFK Strömstads flicklag prisas av Soroptimisterna

LÄS MER: 8 mars markerad med allvar och rosor i Strömstad

Soroptimisterna

Internationellt kvinnligt nätverk.

Religiöst och politiskt obundet.

Har status som rådgivande icke-statlig organisation (NGO) vid FN.

Arbetar för fred och jämlikhet och för att stärka kvinnors och flickors ställning.

Sverige har 46 klubbar med tillsammans 971 medlemmar.

Strömstads vänklubbar: Sandefjord (Norge), Nyköbing (Danmark), Kigali (Rwanda).