Gottfrid Krantz kommer att sjunga Björn Skifs 'Michelangelo' i veckans 'Idol'.
Gottfrid Krantz kommer att sjunga Björn Skifs "Michelangelo" i veckans "Idol". Bild: Anders Wiklund/TT

"Idol"-Gottfrid: Får bilder från äldreboenden

Medan andra drömmer om världsturnéer och stora arenor, längtar "Idol"-deltagaren Gottfrid Krantz efter folkparksspelningar i småstäder.
– Jag borde ha varit 18 år 1968, säger han.

ANNONS

Härnösandsbon Gottfrid Krantz fick raggarkulturen med modersmjölken. Han växte upp på landet utan jämnåriga grannar och jobbade mycket i garaget till tonerna av rock 'n' roll.

Musikdrömmarna uppstod när han under mellanstadiet fick tag i en trumpet och därefter började sjunga. Nu är målet att bli nästa Brolle, eller Jerry Williams. I "Idol" gissar han att han främst tilltalar kvinnor mellan 45 och 70.

– Jag har fått fina bilder från bland annat ålderdomshem, syjuntor och små virkstugor och de hejar på mig, det är supergulligt, säger Gottfrid Krantz.

"Är ganska jobbigt"

Men att vara en del av raggarkulturen medför också vissa fördomar. När han nu blir igenkänd på stan utgår fans ifrån att han ska vara på ett speciellt sätt.

ANNONS

– De frågar hur det går att vara hemifrån garaget. Men jag är öppen med att det är ganska jobbigt att vara här nere, jag är absolut ingen storstadskille och jag längtar efter att vara ensam, säger han.

TT: Hur skulle du hantera det om du slår igenom?

– Det är en kamp man får ta, jag är medveten om det. Sedan hoppas jag att jag får spela i lite mindre städer också. Jag tror att jag går hem mer hos glesbygdspubliken, säger Gottfrid Krantz.

Utmaningen: stillastående

Veckans tema i talangtävlingen är låtar från Melodifestivalen, och Gottfrid Krantz har valt Björn Skifs "Michelangelo" från 1975, främst för att han gillar äldre musik.

– Det kommer att bli lite "powerposer", sedan blir det ett riktigt schlagerslut på den, berättar han.

Förra veckan uppträdde han med Elvis "Jailhouse rock" och juryn kallade hans uppträdande för "klämkäckt".

– Jag tog inte det som kritik, det är en tolkningsfråga. Om man ska ut på en dans eller festival vill man ju sprida glädje. Jag tar med mig att det kanske inte blir så känslosamt och djupt, säger han.

TT: Vad blir veckans stora utmaning?

– Det är ett lite coolare framträdande. Jag kan inte leva på att springa omkring, jag måste äga scenen lite mer stillastående.

ANNONS

Sofia Sundström/TT

Gottfrid Krantz spelar hellre i glesbygd än storstäder. 'Jag är väldigt förälskad i det här med folkparker', säger han.
Gottfrid Krantz spelar hellre i glesbygd än storstäder. "Jag är väldigt förälskad i det här med folkparker", säger han. Bild: Anders Wiklund/TT
När Gottfrid Krantz inte sjunger meckar han med bilar. 'Det har alltid funnits i min familj, rock 'n' roll och amerikanska bilar', säger han.
När Gottfrid Krantz inte sjunger meckar han med bilar. "Det har alltid funnits i min familj, rock 'n' roll och amerikanska bilar", säger han. Bild: Anders Wiklund/TT

Tusse Chiza: "Rise like a phoenix" (Conchita Wurst)

Dao Di Ponziano: "Tonight again" (Guy Sebastian)

Astrid Risberg – "Statements" (Loreen)

Gottfrid Krantz: "Michelangelo" (Björn Skifs)

Kim Lilja: "Se på mig" (Jan Johansen)

Nathalie Ulinder Cuti: "Keep on walking" (Salem Al Fakir)

Christoffer Hamberg: "Det börjar verka kärlek banne mig" (Claes-Göran Hederström)

Freddie Liljegren: "Too late for love" (John Lundvik)

Madelief Termaten: "Ashes to ashes" (Anna Bergendahl)

För att rösta: sms:a idolens förnamn i versaler till 72400

ANNONS