Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Huset i skogen har fått röst

I skogen utanför Lysekil ligger ett öde hus. Kompositören Jonatan Liljedahl från Gerlesborg har gett det en röst och den som passerar efter 24 januari kommer att höra huset tala.

Kompositören Jonatan Liljedahl från Gerlesborg har givit det röst, men idén kommer från konstnären Frida Klingberg.

– Jag hade berättat för Jonatan om mina tankar. När jag sedan hörde ljudet var det precis som jag tänkte mig det. Det har varit roligt att arbeta med Jonatan, säger hon.

Huset byggdes på 1930-talet av Frida Klingbergs mormors pappa och hans familj levde där som småbrukare.

– Det är ett fint hus, ett bohuslänskt enkelhus med hög granitgrund och glasveranda.

Det tillhör numera Fridas mamma, men hon bor sedan länge på ostkusten och har inte kunnat ta hand om det som hon gjorde i början.

Ingen har bott i huset på flera årtionden och det går i trakten under beteckningar som "ödehus" och "spökhus", berättar Frida, som vill skildra känslorna kring att ett hus förfaller och försvinner.

– Det är en sorg och någon sorts oavsiktligt våld att låta något förfalla, men det övergår också i något annat, säger hon.

För om huset på ett sätt är öde är det inte utan liv.

– Det har sin historia men det är också ett nytt hem för andra arter än människan, sådana som knaprar på det och lever av det. Det är ett monument över något och det är föda för andra.

Inom ramen för sin utställning på Gerlesborgsskolan har hon velat ge huset röst, låta det berätta något om sig. Det betyder en berättelse i olika former och delar.

Den som råkar passera huset på vandring i skogen – bilväg fram har aldrig funnits, bara körväg för häst och vagn – kommer att genom sin rörelse starta Jonatans ljudverk och höra huset tala direkt på plats.

Den som kommer till vernissagen på Gerlesborgsskolan på onsdag kväll kommer att höra Jonatans komposition och kunna se ett bildspel. Den som tar del av utställningen, som pågår till 17 februari, kommer att kunna höra ljudet och se foton av detaljer från huset. I skogen kommer huset att fortsätta att tala till vandrarna hela sommaren.

– Det är ju helt olika saker att stöta på ett hus i skogen som talar och att gå in på en utställning, men jag har velat mana fram en liknande känsla på båda ställena, säger Frida Klingberg.

För Jonatan Liljedahls ljudskildring av de mikrobiologiska processerna i ett hus i förfall, som samtidigt bär med sig historien om dem som bodde här, är det uruppförande på onsdagen.

Hamre 2:4 heter både kompositionen och utställningen. Det är också husets fastighetsbeteckning.