Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den svenska operasångerskan Birgit Nilsson. Arkivbild. Bild: Jan Collsiöö

Hon får större Birgit Nilsson-stipendium

En skånsk mezzosopran tilldelas årets Birgit Nilsson-stipendium – som i år är extra stort. En anonym givare har fördubblat dess värde.

Emma Sventelius från Lund har spelat roller som Suzuki i "Madama Butterfly" och Carmen i Malmö Operas turnéversion. Nu får mezzosopranen årets Birgit Nilsson-stipendium, vars prissumma i år har fördubblats. En anonym givare har möjliggjort att priset höjts från 100 000 till 200 000 kronor.

Numera är Emma Sventelius en del av ensemblen på Theater Bonn i Tyskland, där hon sjunger roller som Octavian i "Rosenkavaljeren" av Richard Strauss och Cherubino i "Figaros bröllop" av Mozart. Hon har också arbetat med nyskriven konstmusik. I pressen har hon bland annat hyllats som "en ung, bärig, klangrik mezzo som antagligen kommer att utvecklas till något verkligt stort".

Birgit Nilsson-stipendiet har i åtta år delats ut på Malmö Opera, men flyttar nu hem till Bjäre igen. Stipendiet delas ut i Västra Kastrups kyrka, den 7 augusti, i samband med Birgit Nilsson-dagarna som pågår mellan 3 och 9 augusti. Årets upplaga är den största hittills, där Anne Sofie von Otter håller en masterclass för unga sångare, och Emma Sventelius ger en stipendiekonsert.

Elin Swedenmark/TT