Historisk kust. Susannah Young, utställningsproducent, och arkeologerna Linnea Nordell och Thomas Bergstrand framför den historiska kartan av den Bohuslänska kusten.
Historisk kust. Susannah Young, utställningsproducent, och arkeologerna Linnea Nordell och Thomas Bergstrand framför den historiska kartan av den Bohuslänska kusten.

Historia från havets botten på Bohusläns museum

För 300 år sedan sänkte den svenska flottan sina egna skepp utanför Strömstad och Marsstrand. I veckan öppnar en utställning om de sjunkna fartygen.

ANNONS
|

I mitten av 1719 var Sverige ett sargat land. Karl den 12:e var död sedan ett halvår tillbaka och botten hade gått ur den svenska krigsmakten. När Danmark och Norge anföll valde man att sänka sin egen flotta för att undvika att de skulle falla i fiendens händer.

– Det är praktiskt taget hela svenska västkusteskadern som sänktes under mer eller mindre en vecka, säger Thomas Bergstrand som är marinarkeolog på Bohusläns museum.

I den nya utställningen "Sänkta skepp" har museet försökt samla det material man fått fram under 20 års marinekologiskt arbete. Med hjälp av gamla kartor, skrifter och dykningar har man lyckats lokalisera flertalet skepp, de flesta ligger på botten utanför Marsstrand och Strömstad och trots att det är 300 år sedan de sjönk finns mycket bevarat.

ANNONS

– I västerhavet bryts träfartyg ner fort men det som är nedsjunket i sedimentet håller rätt bra så vi har kunnat göra en hel del fynd, berättar Thomas.

Några av de fynden finns att se på utställningen som också består av kartor, filmer från dykningar och texter om den historiska perioden.

– Utställningen speglar historieskrivningen samtidig som den visar upp den marinarkeologiska processen. Jag tror att det finns något att plocka för alla, säger Thomas.

I Strömstad har man hittat två stora fartyg ute vid Furholmen men marinarkeologerna på museet har även påbörjat att undersöka ett område utanför Daftö. I mitten av april ska de dit för att göra dykningar.

Under torsdagens öppning av "Sänkta skepp" berättade också arkeologen Linnea Nordell om de landlämningar som finns kvar i Strömstad efter det stora nordiska kriget. På flera ställen runtomkring Strömstad och upp mot den norska gränsen finns det militära kvarlevor att besöka.

– Mycket av det som har hittats är välbevarat men överväxt, säger Linnea som berättar att nya upptäckter sker hela tiden. I vintras hittade Bo Magnusson från Strömstads historieförening en skans ovanför Lokstallet, och under invigningen av ”Sänkta skepp” kunde ännu en upptäckt avslöjas. På Hällekinds västa sida ska Bo hittat vad som förmodas vara ett skyttevärn. Linnea Nordell hoppas kunna besiktiga platsen under våren.

ANNONS

Att de här platserna blir kända för allmänheten tror hon är ett sätt att skapa lite mer förståelse för den tid som varit.

– Från mitt perspektiv är det viktigt att komma ihåg att det som är glömt inte är borta för alltid. Om man besöker de här skyttegravarna och kryper ihop där kan man förstå lite om hur det var då och kanske komma lite närmre historien, säger hon och får medhåll av Thomas Bergstrand.

– De marinarkeologiska fynden är väldigt exklusiva, det är egentligen bara sportdykare som har möjlighet att nå dem, så vår uppgift är att förmedla dem till allmänheten. Att visa på vad som faktiskt finns kvar, säger han.

Fakta: Sänkta skepp

Ny utställning på Bohusläns museum.

Håller öppet till den 5 november.

Utställningen är en del av det större projektet 1718 som museet arbetar med. Nästa sommar öppnar en stor utställning på museet som ska belysa krigstiden i norden i början av 1700-talet.

ANNONS