Här är vinnarna på årets Golden Globe-gala

Avlidne Chadwick Boseman prisades postumt under nattens Golden Globe-gala.
– Vi måste ta alla tillfällen i akt att fira de vi älskar, så jag tackar för att jag får möjligheten att göra det, sade hans änka Simone Ledward i tacktalet enligt TT.

ANNONS
|

Årets Golden Globe-gala genomfördes för första gången virtuellt, med värdarna Amy Poehler och Tina Fey på varsin scen i Los Angeles respektive New York. På plats i Los Angeles och New York var den vanligtvis stjärntäta publiken ersatt av en liten skara vårdarbetare.

Chadwick Boseman, som avled i cancer i fjol, vann priset för bästa manliga huvudroll i ett drama för sin insats i "Ma Rainey's black bottom". Det skriver TT.

Däremot blev det inte någon statyett för svenske Ludwig Göransson i år. Han var nominerad för filmmusiken till Christopher Nolans "Tenet". Den kategorin kammade i stället den animerade filmen "Själen" hem, vilken även utsågs till bästa animerade film.

ANNONS

Några av favoriterna som däremot kammade hem flera priser under natten förutom just "Själen" var tv-serierna "Schitt's Creek" och "The crown".

Till bästa dramafilm utsågs "Nomadland", vars regissör Chloé Zhao även prisades i regiklassen. Det är endast andra gången en kvinna får det priset – senast var 1984 när Barbra Streisand fick det för "Yentl".

Virtuell gala

Inför galan hade trots allt röda mattan rullats ut vid Beverly Hilton Hotel i Los Angeles, men i stället för vimmel blev stjärnor bli intervjuade via en storbildsskärm. Många av stjärnorna som medverkade via länk hade klätt upp sig till tänderna, medan vissa hade en mer avslappnad stil.

Värdparet passade på att skämta om den kritik som riktats mot pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) för bristen på mångfald. Liksom flera av prisutdelarna.

– HFPA består av omkring nittio icke-svarta-journalister. Vi säger omkring nittio för en del av dem kan till och med vara spöken, sade Fey enligt TT.

Flera tacktal innehöll även pikar och politiska utspel.

– Jag var tvungen att simma ut från en sjunkande bil. Jag tror ändå att jag föredrar att göra det framför att vara i samma rum som Rudy Giuliani, sade Rosamund Pike i sitt tacktal och syftade på att det var just vad Maria Bakalova, nominerad i samma kategori, gjorde i i filmen "Borats nästa film".

ANNONS

Borat-filmen vann i kategorin bästa komedi och Sasha Baron Cohen utsågs till bästa skådespelare för sin insats.

– Jag vill tacka min medspelare, en rå ny talang som kom från ingenstans. Jag talar så klart om Rudy Guiliani, sade Sasha Baron Cohen i ett av sina tacktal, enligt TT.

"Schitt's Creek" storvinnare

Som bästa tv-serie i dramakategorin utsågs "The crown" och prinsparet Charles och Diana (Josh O'Connor och Emma Corrin) liksom premiärministern Margaret Thatcher (Gillian Anderson) utsågs till bästa skådespelare, skådespelerska respektive kvinnliga biroll i samma kategori.

Storvinnaren under Emmygalan, "Schitt's Creek", tog också hem flera tunga priser – bland annat bästa komediserie. Catherine O'Hara tilldelades utmärkelsen för bästa skådespelerska i en komedi-tv-serie.

Vinnare i urval under den 78:e Golden Globe-galan:

Bästa film, drama: "Nomadland".

Bästa film, komedi eller musikal: "Borat nästa film".

Bästa regissör, film: Chloé Zhao, "Nomadland".

Bästa skådespelare, drama: Chadwick Boseman, "Ma Rainey’s black bottom".

Bästa skådespelerska, drama: Andra Day, "The United States vs Billie Holiday".

Bästa skådespelare, komedi eller musikal: Sasha Baron Cohe, "Borat nästa film".

Bästa skådespelerska, komedi eller musikal: Rosamund Pike, "I care a lot".

Bästa kvinnliga biroll, film: Jodie Foster, "The Mauritanian".

Bästa manliga biroll, film: Daniel Kaluuya, "Judas and the black Messiah".

Bästa filmmanus: Aaron Sorkin, ”The trial of the Chicago 7”.

Bästa icke-engelskspråkiga film: "Minari".

Bästa animerade film: "Själen".

Bästa tv-serie, drama: "The crown".

Bästa tv-serie, komedi: "Schitt’s Creek".

Bästa skådespelare i tv-serie, drama: Josh O’Connor, "The crown".

Bästa skådespelerska i tv-serie, drama: Emma Corrin, "The crown".

Bästa skådespelare i tv-serie, komedi: Jason Sudeikis, "Ted Lasso".

Bästa skådespelerska i tv-serie, komedi: Catherine O'Hara, "Schitt’s Creek".

Cecil B DeMille-award: Jane Fonda.

Carol Burnett-award: Norman Lear.

Källa: TT

ANNONS