Här är alla vinnare på P3 Guld 2021

En frihetsberövad Yasin tog hem det tunga priset årets artist på P3 Guld - och priset för årets hiphop. Men även Torslandasonen Victor Leksell blev dubbelt firad på en annorlunda gala och priset för årets dans gick till en Göteborgsdoldis.

ANNONS
|

Det var en annorlunda P3 Guld-gala 2021 av flera anledningar. Galan brukar vanligtvis ske i januari i Göteborg. I år genomfördes den i stället på ett publikfritt hotell i Stockholm i mars. Artister och programledare höll säkert avstånd till varandra, i hotellets olika rum.

Under kväller framförde världsstjärnan Zara Larsson låten ”Look what you’ve done” från en hiss och medan Daniela Rathana och Oscar Linnros framförde sin duett vid poolen.

Den stora snackisen inför galan var nomineringen av Yasin i kategorierna årets artist och årets hiphop/r'n'b. Priser som han också tog hem. Men Yasin är för tillfället frihetsberövad misstänkt för stämpling till grovt brott. Anna-Karin Larsson, områdeschef för musiken på Sveriges Radio, har tidigare sagt att de valde att nominera artisten eftersom de skiljer på verk och person.

ANNONS

– Vi tittar på hans musik, inte på var han befinner sig i livet just nu, även om vi förstår att det här är en fråga som engagerar många och som kan göra folk väldigt upprörda. Men P3 Guld är en gala där vi tittar tillbaka på musikåret som har varit och där var Yasin en av de mest profilerade musikfigurerna, sa hon till TT.

”Svag” blev årets låt

Torslandasonen Viktor Leksell prisades i två kategorier. Han vann årets pop för albumet ”Fånga mig när jag faller” och årets låt för ”Svag”, den första svenskspråkiga låten som har passerat 100 miljoner spelningar på Spotify.

– Jag skulle vilja säga tack till alla som har röstat på mig och alla som har lyssnat på mig det här året, och önskar alla lycka till att hålla ut det sista för jag tror snart att skiten ska vara över, sa han i sitt tacktal.

Priset till årets dans gick också till en göteborgare: doldisen Kasbo. Bakom namnet döljer sig Carl Garsbo, en dj och houseproducent som är stor i USA där han bland annat spelat på Coachella och Firefly Festival. Hans andra album ”The Making of a Paracosm” kom ut 2020.

Fakta: Vinnare i P3 Guld 2021

Årets artist: Yasin

Årets grupp: Hov1

Årets låt: ”Svag” – Victor Leksell (text & musik: Victor Leksell, Carl Silvergran, Felix Flygare Floderer, Kevin Högdahl, Niklas Carson Mattsson)

Framtidens artist: Jelassi

Årets rock/metal: Lik

Årets dans: Kasbo

Årets hiphop/r’n’b: Yasin

Årets pop: Victor Leksell

Året rock/metal gick till Stockholmsbandet Lik, som släppte albumet ”Misanthropic breed” under 2020 och årets grupp blev Hov1.

ANNONS

Framtidens artist blev Jelassi, en rappare från Farsta som bland annat gjort samarbeten med Silvana Imam och Cherrie.

– Jag själv är ett maskrosbarn och anledningen till att jag gör musik till alla maskrosbarn där ute. Jag vill att de ska ha någonting att lyssna på som de kan relatera till, säger hon till TT.

ANNONS