Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Halden. Inte bara fästningen utan också själva staden har unik historisk bebyggelse.

Halden ska få kulturminnesplan

En debatt om stadsutveckling med den norska riksantikvarien Jørn Holme har mötts av stort intresse i Halden. Med sig till mötet i Fredrikshalds teater hade Holme beskedet att staden får 100 000 kronor för att börja arbeta med en kultur­minnesplan, rapporterar Halden Arbeiderblad.

Halden har tidigare fått kritik för att bland annat sakna stadsantikvarie, kulturminnesplan och en rad andra insatser att bevara kulturvärden. Nu ska de 100 000 kronorna vara starten för att råda bot på detta. Jørn Holme förklarade också att riksantikvariens samarbete med kommunen är gott och lyfte upp exempel på insatser vid Fredrikstens fästning, konstaterade att det gjorts en centrumplan och att riksantikvarieämbetet lämnat bidrag till viktiga kulturminnen som Kongegården, Haldens gamla fängelse och Haldenkanalen.

Han fick bland annat frågan vad som är viktigast för Haldens framtid, skydd av kulturminnen eller stadsutveckling, rapporterar tidningen, och refererar hans svar:

– Jag tror på Halden som en stad att bo i för framtiden. Det är viktigt att omvandla gamla fastigheter, till exempel industribyggnader, till lägenheter eller ny verksamhet.

Den norske riksantikvarien är glasklar när det gäller vår grannstad: Halden är en unik historisk stad.

– Jag tycker mycket om Halden. Efter Oslo och Trondheim tror jag att Halden är den stad jag varit mest i. Kongegården är, efter stavkyrkorna, den enskilda byggnad i Norge som har fått mest pengar av ämbetet.

– Men det jag tycker så mycket om är också naturen och kulturminnena runtom staden, förklarade han för de runt 100 Haldenbor som dykt upp till mötet.

Haldens Arbeiderblad fick en extra pratstund med Jørn Holme efter mötet och han sade då att han har stor tilltro till staden som en attraktiv plats att bo på.

– För 200 år sedan var Halden porten till riket. Dåtidens Gardermoen. En stor, rik och viktig stad. Jag säger inte att Halden skall bli en storstad, men jag tror att närheten till Europa, Sverige, havet och flera transportleder kommer att göra Halden till en viktig och attraktiv stad också i framtiden, utvecklade han sina funderingar.

Han var överväldigad över den stora uppslutningen.

– Jag upplever sällan en så stor och engagerad församling. Jag kände nästan hur frågorna kokade i salen. Men jag vet det finns ett stort historieinteresse och mycket kunskap i Halden, förklarade han.

Föredraget följdes av debatt. Mycket handlade, enligt tidningen, om järnvägens utbyggnad. Holme deklarerade tydligt att den norska staten måste välja dyrare lösningar och bygga bland annat tunnlar för att inte förstöra värdefulla historiska stadsmiljöer.

– Det är god samhällsekonomi på sikt.

Även aktuella byggprojekt, som planer på ett åttavåningshus på Grønland, kom upp. Haldens kommunalråd Thor Edquist ville inte säga något om saken, eftersom den just nu är under behandling i kommunen, men han förklarade att han anser att Halden måste ha moderna och attraktiva lägenheter. Det möttes av påpekanden att haldensarna kanske hellre vill bo i skyddsvärda och unika områden.

Riksantikvarien kunde hänvisa till en rapport som visar att norrmännen är villiga att betala för skyddsvärda och fredade hus och att även grannfastigheterna till sådana brukar stiga i värde. Han deklarerade också tydligt att kommunen måste se till att det som byggs anpassas till den bebyggelse som redan finns.

– Ni måste ställa krav på materialval, färg och höjder.