Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyrenoverade kulturmärkta Fredrikshalds teater har bland annat teatermasker målade på väggarna. Bild: Marita Adamsson
Nyrenoverade kulturmärkta Fredrikshalds teater har bland annat teatermasker målade på väggarna. Bild: Marita Adamsson

Halden letar fram pengar till teatermuseum

Halden går vidare med planer för ett teaterhistoriskt museum i anslutning till sin barockteater, skriver Halden Arbeiderblad

Kommunchefen i Halden har tidigare sagt nej till att anslå pengar för ett nytt museum men en enig kommunstyrelse har skrapat fram pengar till att utarbeta en ansökan till Kulturdepartementet.

Det är Østfoldmuseene som ansökt om 140 000 kronor från kommunen för att ta fram ansökan. Rådmannen, det vill säga kommunchefen sade nej. Det finns små möjligheter att få extra pengar till kultur- och fritidsändamål som inte är planerade, eftersom Halden står på den så kallade Robek-listan över kommuner i ekonomisk obalans och sparar för få finanserna i ordning och kunna tas bort från listan. Planen är att Halden ska vara klar att plockas bort efter nyår.

Rådmannen har förklarat sig positiv till att följa upp restaureringen av den kulturhistoriskt uppmärksammade teatern med ett museum men också förklarat att han inte har pengar att anslå.

När kommunstyrelsen hade möte i torsdags visade sig dock politikerna vara helt eniga om att Halden behöver satsa på ett museum. De valde att ta av egna medel för att finansiera arbetet med en ansökan om statliga pengar.

Kommunstyrelsens vice ordförande Anne-Kari Holm (Senterpartiet) kom med förslaget och fick fullkomligt stöd av övriga partier.

– Fredrikshalds Teater är unik ja berömd. Dessutom har vi kulisslager med 150 år gamla kulisser, citerar tidningen Elisabeth Giske (Arbeiderpartiet).