Podcasten "Alla kan äta julbord" släpps måndagen den 23 oktober. Pressbild.
Podcasten "Alla kan äta julbord" släpps måndagen den 23 oktober. Pressbild.

Haag och Lundgren gör podd om julmat

Erik Haag och Lotta Lundgren reser genom Sveriges historia igen. Denna gång med julbordet som utgångspunkt och i en podcast.

ANNONS

78 dagar innan julafton dukade Erik Haag och Lotta Lundgren upp ett "enormt" julbord i sex turer. Åtta timmar efter första tuggan var de klara. Sittningen resulterade i podcasten "Alla kan äta julbord" som har premiär den 23 oktober.

- Det är en julbordspodd som vi tror kommer få alla andra julbordspoddar att knäckas. De kommer skämmas över sitt innehåll för det är få aspekter vi inte tar upp under det här maratonsamtalet, säger Lotta Lundgren till TT.

ANNONS

Julbordet som tidsresa

De sex avsnitten är indelade i de turer julbordet ska ätas, med sillen som start och knäcken som avslut. Dessutom gästas de av matprofilen Carl Jan Granqvist. "Alla kan äta julbord" är en 20-poängskurs i julbordsätande jämfört med föreställningen med samma namn, enligt Lotta Lundgren.

- Det finns nog ingen annan måltid man kan säga så mycket om som vår mest traditionella. Man kan se julbordet som en tidsresa genom Sveriges historia där de olika rätterna är nedslag i epoker och kulturella sammanhang. Det är jättespeciellt att vi sätter oss ned en gång om året, ungefär samtidigt, och äter vårt ursprung, säger hon.

Framtida tv-projekt

TT: Hur sugen är du på julbord just nu?

- Låt mig säga som så att jag för närvarande är mer sugen på att prata om julbord än att äta det igen. Det tror jag att jag kan vänta med, säger Lotta Lundgren.

ANNONS

Även i år gör duon föreställningen "Alla kan äta julbord" och den 7 december är det premiär för programmet "Bye bye Sverige" där Erik Haag och Lotta Lundgren emigrerar till Amerika. Tv-projekt längre fram i tiden hålls hemligt.

- Jag kommer ihåg att för fyra år sedan sa jag "det verkar konstigt men när jag tittar i kalender så har jag tv-projekt fram till 2017", och nu är det 2017 och det verkar inte ta slut, säger Lotta Lundgren.

TT
Fakta: Så äter du julbord

Så här äter du julbord enligt Erik Haag och Lotta Lundgren.

Tur 1: Sill

Tur 2: Kalla fisk- och äggrätter

Tur 3: Kallskuret kött och patéer

Tur 4: Det småvarma

Tur 5: Lutfisk

Tur 6: Ostar, desserter och konfekt

ANNONS