Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Håkan Hellström skriver dikt till Evert Taube

Under helgen skulle Håkan Hellström ha påbörjat en ny rekordomgång på Ullevi. Sen kom coronapandemin och konserterna fick skjutas till 2021. För den som inte kan vänta på att höra hans texter släpps nu en dikt han skrivit till Evert Taube. Och den som läser är ingen mindre än Sven-Bertil.

Det var i slutet av januari som en ny stiftelse presenterades – Taubes värld. I fyra år hade arkivmaterialet från det nedstängda Lisebergsmuseet samlat damm, när ett antal celebra personer på nytt ville försöka lyfta fram makarna Taube.

Sven-Bertil Taube, Håkan Hellström, Björn Ulvaeus och Benny Andersson gick samman som stiftare och sköt till pengar för att man skulle kunna ”bevara, utveckla, öka kunskapen om och främja minnet av Evert och Astri Bergman Taubes verk.”

LÄS MER: Artistikoner går ihop för att rädda Taubes arv

Stiftelsen invigdes strax därpå med Benny Andersson vid flygeln som spelade melodier av Evert Taube. Därtill hölls tal från styrelsemedlemmar, som GP:s minoritetsägare Peter Hjörne.

Abba-sånger och dikter från London

Tanken var att stiftelsen skulle dra igång direkt under våren med att försöka föra fram Evert Taubes musik och Astri Bergman Taubes konst på ett nytt och roligt vis. Sen kom coronapandemin.

Alla planer fick ställas in och skjutas på framtiden. Christina Backman, som är ordförande i stiftelsen, säger att de nu ställer in siktet på 2021.

– Det känns nämligen som att hösten också är rätt halvkörd, säger hon.

Under tiden har stiftelsen dragit ihop ett videoklipp, med inspelningar från invigningen. Det innehåller Taube-sånger med bland andra Benny Andersson, Päyam Tabatabayi och elvaåriga Ines Sedig.

LÄS MER: Benny Andersson: Nya Abba-låtar kommer i år

Men också högläsning av den dikt som Håkan Hellström har skrivit till Evert Taube.

Uppläsaren är sonen Sven-Bertil Taube själv, som spelat in det i London där han bor. Sven-Bertil har under en tid dragits med sjukdom och lyst med sin frånvaro i offentligheten. Detta blir hans första publika framträdande på länge.

– Det låter faktiskt riktigt bra. Han är ju inte purung ändå och har varit sjuk, men det låter riktigt bra, recenserar Christina Backman.

LÄS MER: Sven-Bertil talar gärna om pappa Evert

LÄS MER: Det finns ingen som Håkan Hellström i England

Stiftelsen Taubes Värld

Stiftelsen ska bevara, utveckla, öka kunskapen om och främja minnet av Evert och Astri Bergman Taube. Detta ska ske huvudsakligen genom kulturgärningar, bidrag för utbildning och undervisning, främjande av vetenskaplig forskning om makarna Taube eller på annat likvärdigt sätt.

Evert Taube (1890-1976), författare, musiker och konstnär uppvuxen på Vinga utanför Göteborgs hamninlopp. Ses som en av Sveriges nationalskalder. Sedan 2015 finns hans nuna på den svenska 50-kronorssedeln.

Astri Taube (1898-1980), konstnär, skulptör och gift med Evert Taube. Var till skillnad från maken utbildad konstnär, bland annat i Paris och Florens. En inspirationskälla till flera av Evert Taubes texter, bland annat "Så skimrande var aldrig havet".

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.