Förutom prova på-kurser i bohusstickning så har festivalen bland annat bjudit på klippning av angorakanin och får i Stadsparken under lördagen, berättar Pernille Silfverberg.
Förutom prova på-kurser i bohusstickning så har festivalen bland annat bjudit på klippning av angorakanin och får i Stadsparken under lördagen, berättar Pernille Silfverberg. Bild: Olle Lindeborg

Här får festivalbesökarna lära sig bohusstickning

Med september börjar Bohusfestivalen. En hyllning till det lokala hantverket med både Bohus Stickning och granithuggning. I Kulturhuset Skagerack har besökare kunnat prova på bohusstickning med Pernille Silfverberg, initiativtagare till festivalen.

ANNONS
LocationStrömstad||

Festivalen har pågått sedan onsdag förra veckan och avslutas under måndagen. Flera olika evenemang har hållits. Det har handlat om färgning av garn, broderi, nålbindning, granit, stenhuggeri och linberedning. Stort fokus har legat på bohusstickning.

Med hjälp av en stor skärm kan besökarna se hur Pernille Silfverberg går till väga i framtagandet av ett par handledsvärmare.
Med hjälp av en stor skärm kan besökarna se hur Pernille Silfverberg går till väga i framtagandet av ett par handledsvärmare. Bild: Olle Lindeborg

Bohus Stickning är både ett varumärke och ett bohuslänskt hantverk med rötterna i det hårt ekonomiskt drabbade 1930-talet. Det är Emma Jacobsson som i slutet av decenniet startar det hela. Föreningen Bohus Stickning bildas hösten 1939, samma höst som kriget bryter ut. Stickningen fungerar som ett nödhjälpsarbete åt kvinnor i krisande bohuslänska stenhuggarsamhällen.

Försäljningen börjar i Göteborg men sprider sig snart till fler ställen i Sverige. Kriget gör den inhemska marknaden extra intressant eftersom de internationella handelsvägarna tar stryk av krigandet. Efter ett tag går det att köpa Bohus Stickning på välrenommerade butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. På 1950-talet blir det internationellt genomslag. Celebriteter börjar bära plaggen och Bohus Stickning återfinns inte bara i Europa, utan även på andra kontinenter.

ANNONS

Med tiden förändras köpmönster och Bohus Stickning lägger ner sin verksamhet 1969. Med nysamlad kraft har sedan Bohus Stickning återuppstått med hjälp av Bohusläns museum och textilformgivaren Solveig Gustafsson, i slutet av 90-talet. Det är Pernille Silfverberg som, sedan ett antal år tillbaka, har efterträtt Solveig Gustafsson i arbetet med att bevara bohusstickningen.

– Jag är initiativtagare till hela Bohusfestivalen, säger Pernille Silfverberg efter att hon är klar med fredagens prova på-kurs på Kulturhuset Skagerack där deltagarna fått påbörja stickningen av ett par handledsvärmare.

Pernille Silfverberg uttrycker under prova på-kursen sin tacksamhet gentemot deltagarna som hjälper till att vårda det bohuslänska hantverket genom att ägna sig åt Bohus Stickning.
Pernille Silfverberg uttrycker under prova på-kursen sin tacksamhet gentemot deltagarna som hjälper till att vårda det bohuslänska hantverket genom att ägna sig åt Bohus Stickning. Bild: Olle Lindeborg

Pernille Silfverberg driver Angoragarnet där hon tillverkar ull från egna angorakaniner där hon bor söder om Strömstad. Av ullen blir det garn som sedan blir till kläder och eftertraktat mode.

– Det är väldigt många färger och unika mönster, säger Pernille Silfverberg. Det är ingen symmetri.

– Vi har något helt speciellt här i Bohuslän.

Vad betyder bohusstickning för dig?

– Det har blivit en livsstil. Det är mer än ett jobb.

LÄS MER:Från sibiriska fångläger till Skagerack: "Folkmusiken går ofta mun till mun"

ANNONS