Tim Roth spelar polisen Jim Worth, en man med ett mörkt förflutet, i dramaserien "Tin star". Pressbild.
Tim Roth spelar polisen Jim Worth, en man med ett mörkt förflutet, i dramaserien "Tin star". Pressbild.

Hämndlysten Roth i mörkt tv-drama

Den brittiske skådespelaren Tim Roth spelar en polis som byter kontinent för att undkomma sitt förflutna i nya dramaserien "Tin star". När en tragedi kullkastar hans tillvaro ger han efter för mörkret inom sig.

ANNONS
|

Flytten till det lilla samhället i Klippiga bergen i Kanada skulle bli en nystart för den forne Londonpolisen Jim Worth och hans familj. Men när oljebolaget North Stream öppnar ett raffinaderi i närheten och ekonomiska intressen allt mer dikterar ordningen i småstaden får det irreversibla konsekvenser för alla inblandade.

Så lyder premissen för "Tin star", en brittisk dramaserie inspelad på plats i Kanada med Tim Roth i huvudrollen som Jim Worth.

- Jag var inte ute efter någonting särskilt när jag fick manuset skickat till mig. Jag har gjort tv-produktioner tidigare och vet hur intensivt det är, så jag var initialt inte särskilt sugen. Men när jag läste manuset blev jag intresserad direkt, säger Roth.

ANNONS

- Det finns ett galet och anarkistiskt element i berättelsen. Jag vill inte säga för mycket om vad som händer, men det blir en vild resa.

"Korruption och likgiltighet"

"Tin star" är skapad av Rowan Joffé ("28 veckor senare", "Brighton rock"). Tim Roth kallar seriens centrala konflikt – den mellan det hänsynslösa oljebolaget och människorna som vägrar låta sig underkastas – "beklagligt aktuell" och nämner protesterna kring oljeledningen Dakota Access Pipeline som ett exempel.

- Jag pratade med Rowan om det och han sade att mönstret upprepar sig överallt där oljebolagen slår sig ned. De köper upp hela samhällen och påbörjar sin förstörelse. Där oljeindustrin drar fram följer korruption och fullständig likgiltighet inför de människoliv som påverkas, säger han.

Medverkade i kultserien

Tim Roth kan räkna med att ikläda sig Jim Worths polisuniform åtminstone ett år till – inför premiären av "Tin star" meddelades det att serien får en andra säsong. Därmed kan han skriva upp två framgångsrika tv-serier på sitt cv i år. Nyligen medverkade han nämligen i ett popkulturellt fenomen som fick nytt liv i rutan efter nästan tre decennier: "Twin Peaks".

ANNONS

- När David Lynch frågar om du vill ställa upp finns det bara ett svar, och det är ja. Så enkelt är det, säger Roth och berömmer regissörens tillvägagångssätt.

- Det är väldigt annorlunda och har mycket med ton och stämning att göra. Hans anvisningar är ofta extremt udda, men alltid perfekta inom ramen för det han gör. Nu väntar jag bara på att mina söner ska se färdigt de tidigare säsongerna så att vi kan titta på den senaste tillsammans.

TT
Fakta: "Tin star"

Den första säsongen består av tio avsnitt och har svensk premiär på C More Series den 12 september.

I rollerna syns Tim Roth ("The hateful eight", "Lie to me", "De hänsynslösa"), Christina Hendricks ("Mad men"), Christopher Heyerdahl ("Hell on wheels"), Genevieve O'Reilly ("Rogue one: A star wars story") med flera.

ANNONS