Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Gunnel Lindblom är död

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom är död.
– Hon kommer att bli ihågkommen som en sådan ärlig och uppriktig konstnär, säger vännen och regissören Christina Olofson.

Den Göteborgsbördiga skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom gick bort under natten mot söndagen efter en tids sjukdom, vilket DN var först med att rapportera om.

Hon föddes i Göteborg 1931 och efter att ha spelat amatörteater utbildade hon sig vid Stadsteatern 1950-52. Filmdebuten kom 1952 i Gustaf Molanders ”Kärlek”. Efter debuten kontaktades hon av Ingmar Bergman, som bad henne arbeta med honom på Malmö Stadsteater.

För den breda allmänheten blev hon ett känt namn 1957, när hon medverkade i två av Bergmans mest uppmärksammade filmer samma år: ”Smultronstället” och ”Det sjunde inseglet”.

”En enastående person”

Utöver skådespeleriet regisserade även hon flera uppsättningar på SVT och Dramaten och ett antal filmer.

Regissören Christina Olofson berättar att hon först träffade Gunnel Lindblom i början av 90-talet, under förarbetet till en filminspelning. Filmen, så som den var tänkt, blev aldrig av, men idén mynnade i stället ut i filmen ”I rollerna tre”.

– Hon var sådan... hon var en tänkande, en sådan klok människa, som gjorde så mycket, säger Christina Olofson och tillägger att de bägge förblev goda vänner efter filminspelning på 90-talet.

– Gunnel var väldigt generös. Hon delade gärna med sig av sina kunskaper och ställde alltid upp om det var något man undrade.

Chockbesked

Nyheten om Gunneln Lindbloms bortgång kom som en chock, berättar Christina Olofson.

– Hon hade ju planer på en uppsättning, säger hon och berättar att de senast talades vid innan jul.

– Men Gunnel var en väldigt hemlighetsfull människa. Jag tror att det var det som gjorde henne till en sådan bra skådespelerska.

Hur då?

– När man skådespelar, då måste man hela tiden ha något hemligt kvar, så att åskådaren ser att det finns något mer i karaktären.