Eva Bejhed skriver om en rik och engagerad berättelse.
Eva Bejhed skriver om en rik och engagerad berättelse. Bild: Marita Adamsson/Caroline Andersson Renaud

Gripande och upprörande om vidrig kriminalitet

Eva Bejhed, bibliotekarie, rekommenderar den här veckan Nämnd inte de döda, en spännande och dramatisk berättelse om ett mordoffer på en strand i Australien av Christina Wahldén, tidigare kriminalreporter.

ANNONS

Den unga konststudenten Greta, utseendemässigt påtagligt lik Agnetha Fältskog, har avbrutit sina studier i Uppsala och farit till Darwin i nordvästra Australien för att komma ifrån obearbetade och traumatiserande upplevelser.

Hon kommer att ha hamnat ur askan i elden!

När Greta morgonspringer utmed havsstranden, finner hon en svårt sargad kropp, som ska visa sig vara en ung kvinna ur ursprungsbefolkningen. Misshandlad, mördad och sedan delvis uppäten - av saltvattenskrokodiler.

Bluey säger "Välkommen hit" men tänker "Det var som fan!"

Utredningen tas om hand av den erfarne och bufflige kriminalkommissarie Patrick O’Boyle, Bluey, vid Northern Territory Police. Som hjälp och samarbetspartner får han den nyanställda kriminalinspektören Jess, som är något så ovanligt som en polis med rötter i ursprungsbefolkningen.

ANNONS

Bluey säger "Välkommen hit" men tänker "Det var som fan!".

De kompletterar varandra och kommer att samarbeta synnerligen väl. Båda vill rättvisa och har en hel del gemensamt trots sina olikheter, ”Australiens enda helnyktra poliser och med medmänsklig inställning till ursprungsbefolkningen”.

Berättelsen är oerhört rik – på dramatiska händelser, annorlunda och exotiska miljöer, spännande och olikartade karaktärer. Hettan glöder. Luftfuktigheten är hög. Svetten rinner.

Mordet på stranden ingår i omfattande, riktigt vidrig kriminalitet. Misshandel, tortyr och övergrepp, som filmas och sprids via darknet. Samvetslösa, djupt skadade personer, har under en längre tid utfört fasansfulla dåd och tjänat bra med pengar på detta – och samtidigt fått tillfredsställa sina förvridna, sadistiska drifter.

Och hon kan konsten att berätta tydligt och klart..

Christina Wahldén har arbetat i många år som kriminalreporter och då företrädesvis bevakat fall som gällt våld mot flickor och kvinnor, våldtäkt, hedersrelaterat våld, könsstympning och tvångsäktenskap. Hon har skrivit en rad böcker för barn, ungdomar och vuxna.

Och hon kan konsten att berätta tydligt och klart, inkännande och att skriva "lätt"om det svåra.

Under en tid studerade hon i Australien och kände vrede över ursprungsbefolkningens, särskilt kvinnornas situation.

Christina Wahldén vill visa på, åskådliggöra, orättvisa förhållanden, påverka.

Nämn inte de döda är upprörande, engagerande, gripande – och andlöst spännande. Ett intrikat flätverk. Här finns ondska och illvilja, värme och förståelse, insikt och inlevelse, bufflighet och aningslöshet.

ANNONS

Boken nominerades till Årets bästa kriminalroman 2020.

2021 utkom fortsättningen, Cyklonvarning, och i början av 2022 utges del 3: Enbart kvinnor – en blinkning till engelskans "Women only" och den australiska versionen: "Women’s Business".

Fotnot: Nämn inte de döda utgavs 2020 på Forum förlag, Ingår i serien En Darwvindeckare.

ANNONS