Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Gripande möten i årets WWF med mod i fokus

Med ett tioårsjubileum i ryggen ställer Winter Word Festival in ljuset på en elfte omgång. Flera erkända artister och författare utlovas i årets tema Mod.

Förra året riktade festivalen in sig för att även locka en yngre publik, något som det satsas ännu mer på inför årets upplaga.

– I år är ambitionen att både nå en ung publik med vissa inslag, vilket vi inte riktigt lyckats med innan, men även skapa något som ska locka alla. Det ska finnas något som alla tycker om, säger Tove Meyer, kommunens kulturchef och programansvarig för Winter Word Festival.

Det har Sarah Howard fått ansvaret att sprida ljus över genom att införa en öppen scen. Än så länge har nio anmälningar inkommit, som visar på en blandning av sång, elgitarrer och stand up.

– De vågar så mycket och är så modiga, säger artisten och producenten, Sarah Howard.

Ett annat inslag som riktar sig till den yngre publiken är Mello-aktuella Hanna Ferm, som intar scenen på kulturhuset på fredagskvällen. Rappartisten Petter kommer under fredagen att hålla en föreläsning på gymnasiet om sin uppväxt och problematiken kring sin dyslexi och hur fann styrkan i att göra musik.

Ämnet mod kom till genom inspiration från Kulturskolans dansshow med samma tema i höstas.

– Jag blev så djupt imponerad och tänkte att det temat kan man ju applicera här också, säger Strömstads stadsbibliotekschef, Gunilla Sandin, som ansvarar för författarföreläsningarna i samarbete med kyrkan.

– Festivalen genomsyras av människor som kämpat i livet och haft en situation där det krävts en insats att göra någonting, säger Tove Meyer.

Lördagens författarsamtal i kyrkan inleds med Caroline af Ugglas, som följs av Charlie sjögren, Fatima Bremmer samt duon Bodil Tingsby och litteraturvetaren Yvonne Leffler. Samtliga skildrar gripande livsöden.

Sångartisten och konstnären Caroline af Ugglas kommer att inleda dagen och i ett samtal med Camilla Hedin kommer hon berätta om sin uppväxt och sina depressioner, utifrån boken Hjälp, vem är jag, som hon skrev tillsammans med sin psykolog Ulf Karl Olof Nilsson (UKON),

– Det är väldigt naket och väldigt öppet. Hon berättar om sin ångest och sina depressioner och hur hon tämjer demonerna och lyckats hålla dem i schack, säger Gunilla Sandin.

Charlie Sjögren ät transperson och ung präst i Svenska kyrkan samt författare till boken Utrustad med skrynkelhjärna och kolsyrehjärta. Han berättar om sin personliga resa och upplevelser kring att vara normbrytande i kyrkliga rum.

Augustprisvinnaren Fatima Bremmer berättar om sin bok Ett jävla solsken, som handlar om Sveriges första grävande journalist Ester Blenda Nordström.

– Det finns många bortglömda kvinnoöden som jag känner ett ansvar för att lyfta fram. De förtjänar att berättas om, säger Tove Meyer.

Niklas Källner, känd från bland annat Skavlan, intar Kulturhuset Skageracks scen med föreläsningen Och bilen går bra? som handlar om kallpratets konst, om den obehagliga tystnaden, och plattityder som “åh vilket vackert väder”. Och hur kallpratar man egentligen i Bohuslän?

Kvällen avslutas sedan med bandet Sister Soul, en band som fått stor uppmärksamhet på Youtube där de gör nya tolkningar av världskända artister.

Under lördagen kommer även Furholmen hålla öppet för en Bellmankväll där Ulf Hansson, Fredrik Lundqvist och Anna Lundqvist upprepar succén från i höstas.

– De har inte varit en del av festivalen tidigare men jag tycker det är trevligt att knyta an även företag till det här, säger Tove Meyer.

Söndagen är även den fullspäckad med en rad olika event, bland annat visas filmen Emilie - Sveriges främsta författare.

Det kommer även att hållas ett fackeltåg kring Laholmen. lett av fullmäktigepolitikerna Marielle Alvdal (Fi) och Mette H Johansson (L), samt ordnas sång- och poesiuppläsning för att uppmärksamma att det är 100 år sedan kvinnan fick rösträtt.

Sarah Howard, Tove Meyer och Gunilla Sandin ser fram emot en elfte omgång av Winter Word Festival. Temat är mod och festivalen kommer bland annat att innehålla många gripande författarmöten.